Dacă alegerile parlamentare anticipate ar avea loc astăzi în Bulgaria, partidul GERB, creditat cu 26,1% din intențiile de vot, ar avea un avans confortabil de peste 10% față de locul al doilea.

GERB este urmat de un grup de trei formațiuni care au rezultate aproape identice: coaliția "Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată" (PP-DB) cu 15,4%, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți - 14,9% și "Renaștere" - 14,8%. Partidul Socialist Bulgar își menține cea de-a cincea poziție - 8,5%, urmat de "Există un Astfel de Popor" - 5,5%, relatează publicația bulgară Novini.

Opțiunea "Nu susțin pe nimeni" este preferată de puțin peste 5% dintre bulgari. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda publicației "24 Ceasa", în perioada 11-18 mai, cu participarea a 1.003 cetățeni bulgari adulți.

Potrivit sociologilor, zilele rămase din campania electorală vor decide lupta pentru al doilea, al treilea și al patrulea loc. Prezența la vot va fi similară cu cea de la ultimele alegeri parlamentare - circa 48% dintre cetățenii bulgari majori care locuiesc pe teritoriul țării - aproximativ 2,5 - 2,7 milioane de alegători vor merge la vot.

La alegerile europene, prezența declarată la vot este cu 3% mai scăzută. Agenția Trend precizează faptul că nu există o diferență serioasă referitor la preferințele bulgarilor între alegerile pentru parlamentul național și cele pentru Parlamentul European.

Potrivit sociologului Evelina Slavkova de la Agenția Trend, nu există nimic nou și important care să provoace oamenii să meargă la vot.

"Alegerile parlamentare influențează alegerile europene în contextul creșterii prezenței la vot. Aveam suspiciuni că, dacă alegerile nu se desfășurau în paralel, probabilitatea ca la urne, la alegerile europene, să se prezinte sub 2 milioane de persoane era foarte reală", a explicat Slavkova.

Potrivit sociologului, aproximativ 20% dintre alegători decid dacă votează și cu cine în ultima săptămână, iar partidele politice, deja epuizate - și din punct de vedere financiar - de această a șasea rundă de alegeri parlamentare anticipate își concentrează campania electorală în ultimele două săptămâni. 

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA