Reporteri fără frontiere susține că propunerea e "scandaloasă" și reprezintă "un pas înapoi pentru Italia”

"Suntem șocați, un delir demn de cele mai proaste dictaturi". Și mai presus de toate sunt prevederi "contrare noului regulament european privind libertatea presei”, scrie Il Fatto Quotidiano.

Propunerea formațiunii politice Frații Italiei (Fratelli d'Italia) de a acorda pedepse de până la patru ani și jumătate de închisoare jurnaliștilor condamnați pentru defăimare nu numai că a provocat o serie de proteste din partea opoziției și a aliaților guvernului înșiși, dar a alarmat mult și asociațiile Reporteri Fără Frontiere și Federația Europeană a jurnaliștilor.

De altfel inițiativa partidului Giorgiei Meloni contravine deciziei Curții Constituționale cu privire la nelegitimitatea pedepselor cu închisoarea pentru mass-media. Cu toate acestea, deocamdată, FDI nu vrea să asculte rațiunea și merge înainte ignorând chiar și îndoielile propriilor aliați.

Între timp și-a exprimat părerea și procurorul din Napoli, Nicola Gratteri: „Totul pleacă de la Cartabia”, a spus el, referindu-se la fostul ministru al justiției și de la legea-căluș introdusă pentru informațiile judiciare.

"Când a fost aprobată acea lege, toată lumea a tăcut, directori și proprietari de televiziuni și ziare, nimeni nu a protestat și astăzi jurnaliștii, în special cei care acoperă știrile de actualitate internă, au realizat că nu mai pot lucra”.

Marți, în Parlament va avea loc o discuție asupra amendamentelor la care vor participa forțele politice ale majorității. Propunerea a stârnit controverse din partea opoziției și a divizat centrul-dreapta, partidele Noi moderații, Forza Italia și Liga Nordului fiind împotriva aplicării pedepsei cu închisoarea jurnaliștilor condamnați pentru defăimare.

Asociațiile care protejează drepturile jurnaliștilor din Europa sunt extrem de îngrijorate de determinarea partidului Giorgiei Meloni.

"Acest amendament este absolut scandalos”, a declarat pentru LaPresse Pavol Szalai, purtătorul de cuvânt al asociației Reporteri fără Frontiere:

"Este împotriva deciziei Curții Constituționale italiene și invităm majoritatea aflată la putere să nu o voteze. Va fi un mare pas înapoi pentru Italia. De asemenea, vreau să subliniez că această reformă are și măsuri periculoase din cauza interzicerii exercițiului jurnalistic. Unui jurnalist condamnat pentru defăimare i se poate interzice să-și exercite profesia și acest lucru este contrar obligațiilor internaționale ale Italiei. Va constitui o încălcare directă a dreptului internațional, deoarece o astfel de hotărâre ar încălca jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și prevederile Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice. Deci aceste două măsuri, reintroducerea pedepsei cu închisoarea în reformă și interzicerea de a lucra ca jurnalist, sunt scandaloase și periculoase”.

O condamnare clară a sosit și din partea Federației Europene a Jurnaliștilor (EFJ).

"Aceasta este o deriva orwelliană deosebit de periculoasă, care amintește de vremurile întunecate ale Italiei fasciste”, a declarat pentru LaPresse Ricardo Gutiérrez, secretar general al EFJ.

"Pur și simplu este o metodă prin care se criminalizează exercițiul jurnalismului în Italia și se impune o autocenzură pe scară largă. Dacă aceste prevederi ar fi adoptate, dreptul de acces la informații al cetățenilor italieni ar fi compromis definitiv".

EFJ este cea mai mare organizație a jurnaliștilor din Europa, reprezentând peste 320.000 de jurnaliști, cu 73 de filiale în 45 de țări.

"Confundarea defăimării cu știrile false este culmea perversității”, a spus din nou Gutiérrez. "Este instrumentul definitiv de cenzură care va permite celor de la putere să-i închidă pe jurnaliștii care servesc interesul public prin raportarea exceselor celor aflați la putere. În calitate de principală organizație reprezentativă a jurnaliștilor din Europa, suntem îngroziți de astfel de propuneri. Nu ne-am gândit niciodată că vom ajunge la un asemenea delir liberticid, demn de cele mai teribile dictaturi”.

"Aceste încercări de a impune o cenzură legală contravin complet standardelor juridice europene privind libertatea presei, bazate pe jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Aceste propuneri sunt de asemenea total contrare noului regulament european privind libertatea presei, care va intra automat în vigoare în lunile următoare. Prin aceste propuneri majoritatea guvernului italian se exclude din Europa drepturilor omului și din Uniunea Europeană”.

În același timp, intervenția FDI provoacă multă nemulțumire chiar și în rândul majorității. Forza Italia a spus că este împotrivă. "Am spus deja că este o propunere nelegitimă cu care eu personal nu sunt de acord”, a declarat ministrul de externe Antonio Tajani în ultimele ore.

"Cred că o amendă administrativă importantă are mai mult efect decât o amenințare cu închisoarea care nu s-ar aplica niciodată”.

Nici chiar în cadrul formațiunii Frații Italiei opiniile nu sunt unanime. "Se pare că a sosit momentul să reglementăm mai bine activitatea jurnalistică”, a spus ministrul Protecției Civile Nello Musumeci la postul TV Telecolor, "fie că acest lucru trebuie făcut prin amenzi piperate sau chiar prin detenție, față de care, desigur, personal am îndoieli serioase, însă nu voi fi eu cel care îi va cenzura pe parlamentari”.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA