Scăderea popularității, dificultăți economice, ascensiunea adversarului Peter Magyar... După paisprezece ani de domnie, Fidesz dă semne de decădere în zorii alegerilor europene și municipale din 9 iunie, analizează revista liberală "HVG".

O coajă ofilită de portocală pe care putem citi "Fid-ex" în loc de "Fidesz", numele partidului național-conservator al premierului Viktor Orban, cel care conduce Ungaria din mai 2010. Pe prima pagină a ediției sale din 25 aprilie, "HVG" a pipernicit simbolul fructelor culorii taberei Orbán pentru a ilustra dificultățile Fidesz, slăbite de un scandal de grațiere într-un caz de abuz asupra copiilor, o economie nefavorabilă și ascensiunea adversarului Peter Magyar, potrivit ziarului francez Courrier International.

"Orban se pregătește pentru cele mai dificile alegeri europene", proclamă subtitlul copertei, diagnostic confirmat de un sondaj de opinie. Potrivit unui sondaj al Institutului Zavecz transmis de "HVG", doar 33% dintre alegătorii siguri de alegerea lor ar vota pentru Fidesz la alegerile continentale din 9 iunie, față de 45% la începutul lunii martie și mai mult de 50% înainte de precedentele alegeri din 2019. "Un rezultat care nu se apropie de 50% ar fi o pierdere serioasă de prestigiu", subliniază revista.

"Niciodată atât de neinspirat"

"HVG" subliniază "incertitudinea" Fidesz, demonstrată de lansarea "pe furiș" a campaniei europene a lui Orban în fața fermierilor din Nemesgorzsony, un sat din vest care este totuși favorabil partidului. "O diferență majoră" față de Peter Magyar, care "atrage mulțimi" în turneul său național, estimează revista. Fidesz "nu a fost niciodată atât de neinspirat", afirmă "HVG", subliniind că "scandalul grațierii [unui bărbat implicat într-un caz de abuz asupra copiilor] a rănit profund partidul și i-a zdruncinat baza".

Fidesz "a reușit întotdeauna să mobilizeze noi mase de alegători în ultimii treisprezece ani", în special "prin exploatarea imigrației și a războiului ruso-ucrainean", remarcă "HVG". Doar că astăzi, după scandalul grațierii "privarea" partidului de subiectele "protecția copilului" și "lupta împotriva 'propagandei de gen'", Fidesz "trebuie să-și schimbe strategia de comunicare", pentru că "depozitul îi este gol", afirmă revista.

Partidul "se descurcă puțin mai bine" la alegerile municipale, pentru că "opoziția este absentă în orașele mici". Însă "situația este din ce în ce mai grea la Budapesta", unde candidatul lui "creditat cu 16% în sondaje", este lăsat în urmă de independentul David Vitezy, "la 22%", și de primarul în funcție, Gergely Karacsony, "aproximativ 40%", notează "HVG".

În fine, pentru a contracara "inflația, stagnarea economiei și diverse restricții", executivul "reintroduce ajutoare pentru renovare și înghețarea prețului benzinei", dar "aceste măsuri cosmetice nu vor fi suficiente", în timp ce de la buget lipsesc "mii de miliarde de forinți", notează "HVG".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA