UPDATERoberta Metsola a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European

Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024. A câștigat Metsola (PPE) din primul tur.
Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European, în urma primului tur de vot, cu 458 de voturi în favoarea sa.
Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013 și va fi cel mai tânăr președinte ales al PE. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022.
Este a treia femeie președintă a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).
Adresându-se Parlamentului imediat după ce a fost aleasă, Roberta Metsola a declarat: „Primul lucru pe care aș dori să îl fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament. Îl voi omagia pe președintele David Sassoli susținând întotdeauna Europa și valorile noastre comune precum democrația, demnitatea, justiția, solidaritatea, egalitatea, statul de drept și drepturile fundamentale”.
„Doresc ca oamenii să recapete un sentiment de convingere și entuziasm pentru proiectul nostru. Dragi europeni, în următorii ani, oameni din întreaga Europă se vor uita către instituția noastră pentru un model de urmat, în timp ce alții vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice și ale principiilor noastre europene. Trebuie să luptăm împotriva discursului anti-UE care se extinde atât de ușor și atât de rapid. Dezinformarea și informațiile eronate, amplificate și mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul și soluțiile ieftine ale naționalismului, autoritarismului, protecționismului, izolaționismului”, a adăugat ea.
Președinta Metsola a mai subliniat că „Europa înseamnă exact contrariul. Este vorba despre modul în care toți ne susținem reciproc, apropiindu-ne unii de alții. Este vorba despre a apăra cu toții principiile părinților fondatori care ne-au condus de la cenușa războiului și a holocaustului la pace, la speranță și la prosperitate. În urmă cu douăzeci și doi de ani, Nicole Fontaine a fost aleasă la 20 ani după Simone Veil. Nu vor mai trece încă două decenii până ca următoarea femeie să se afle aici”.
+++
Vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) a anunțat numele celor patru candidați luni seara, după încheierea termenului limită pentru primul tur de scrutin.
Roberta Metsola (PPE, Malta) - favorită pentru a-i succeda lui David Sassoli, Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania) vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9:00 (10:00, ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9:30 și 10:15 (10:30-11:15, ora României), rezultatul urmând să fie anunțat la ora 11:00 (12:00, ora României).
Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus, și anume 1/20 din deputați, sau 36 din 705 deputați atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidații pot fi propuși sau retrași înaintea fiecărei runde de vot.
Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu.
Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță.
În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.
Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13:00 (14:00, ora României), la ora 16:30 (17:30, ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18:30 (19:30, ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur, anunță Biroul de Presă al PE.
Background
Președintele dispune de o gamă largă de competențe executive și de reprezentare prevăzute la articolul 22. În afară de atribuțiile prevăzute în mod expres acolo, responsabilitățile președintelui se extind la „toate competențele necesare pentru a prezida lucrările Parlamentului European și pentru a asigura buna desfășurare a acestora”.
Deciziile care au asigurat buna funcționare a Parlamentului European de la începutul pandemiei de COVID-19 reprezintă un exemplu esențial în acest sens. Articolul 14 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că PE își alege președintele dintre membrii săi.
De la primele alegeri europene (prin vot universal) din 1979, fiecare președinte este în funcție pentru o perioadă de doi ani și jumătate, mandat ce poate fi reînnoit. Aceasta înseamnă că, în mod normal, există doi președinți în fiecare legislatură.
De la crearea Parlamentului European, în 1952, au fost 31 președinți, dintre care 17 au ocupat funcția din 1979.
Comemorarea președintelui Sassoli: „Lupta sa pentru democrație va continua”
Eurodeputații l-au omagiat pe fostul președinte al Parlamentului, David Maria Sassoli - decedat pe 11 ianuarie - într-o ceremonie care a avut loc luni în timpul ședinței plenare de la Strasbourg.
La deschiderea ceremoniei, președinta interimară al Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat că „Europa a pierdut un lider, democrația a pierdut un campion și cu toții am pierdut un prieten. El a știut întotdeauna cum să transpună valorile în care credea în acțiuni concrete”.
Aceasta a subliniat modul în care Sassoli „a luptat pentru ca Parlamentul să rămână activ în cele mai dificile luni ale pandemiei și pentru a ne permite să adoptăm pachete legislative importante de care Europa și cetățenii săi au nevoie”. „Această adunare îi va onora munca și moștenirea”, a încheiat Metsola.
Fostul prim-ministru și eurodeputat italian Enrico Letta, un prieten apropiat al președintelui Sassoli, a declarat că, pentru David Sassoli, Europa nu a însemnat doar directive, instituții și acronime. Nu. Europa a fost, în primul rând, poporul său, suflul său, inima sa. La fel cum a ținut porțile acestui Parlament deschise, David a încercat să deschidă uși pentru cetățenii de pe întreg continentul nostru”.
„Numitorul comun al tuturor eforturilor sale este clar: Uniunea Europeană este o Uniune a valorilor”, a declarat Letta, adăugând că „lupta lui David pentru democrație, libertate și statul de drept a fost o sursă de inspirație pentru noi toți”. „Îți vom continua activitatea. Luptele tale vor continua să fie luptele noastre. Nu te vom uita niciodată”, a spus el.
„David, (...) ai inspirat în mod natural respect, ceea ce a depășit cu mult granițele funcției tale”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. Președintele Michel a omagiat personalitatea „caldă, autentică, zâmbitoare” a lui David Sassoli, care a fost, a adăugat acesta, fermă atunci când a fost nevoie. David Sassoli „a fost un lider politic și un european mândru”, a continuat președintele Michel.
De asemenea, Michel a omagiat idealurile lui David Sassoli de justiție socială și solidaritate, care s-au aflat în centrul identității sale politice.
Președintele francez și președintele în exercițiu al Consiliului UE, Emmanuel Macron, a salutat „un om de o rară bunătate, ale cărui zâmbet, viziune și idealuri erau suficient de largi cât să cuprindă un continent”.
Acesta a subliniat că „inima și ambiția” pe care David Sassoli le-a arătat pe parcursul pandemiei, în decursul căreia a oferit Europei „prietenie și un model demn de urmat” prin acțiunile sale la conducerea Parlamentului. A fost în același timp „un bun organizator și mediator” în hemiciclu, și „a înfruntat idei, niciodată oameni”, a adăugat președintele Macron.
Comentarii