Roberta Metsola, Alice Bah Kuhnke, Kosma Złotowski și Sira Rego candidează pentru poziția de președinte al Parlamentului pentru a doua jumătate a mandatului 2019-2024. A câștigat Metsola (PPE) din primul tur.

Roberta Metsola (PPE, Malta) a fost aleasă în funcția de președinte al Parlamentului European, în urma primului tur de vot, cu 458 de voturi în favoarea sa.

Născută în Malta în 1979, Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013 și va fi cel mai tânăr președinte ales al PE. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022.

Este a treia femeie președintă a Parlamentului European, după Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).

Adresându-se Parlamentului imediat după ce a fost aleasă, Roberta Metsola a declarat: „Primul lucru pe care aș dori să îl fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament. Îl voi omagia pe președintele David Sassoli susținând întotdeauna Europa și valorile noastre comune precum democrația, demnitatea, justiția, solidaritatea, egalitatea, statul de drept și drepturile fundamentale”.

„Doresc ca oamenii să recapete un sentiment de convingere și entuziasm pentru proiectul nostru. Dragi europeni, în următorii ani, oameni din întreaga Europă se vor uita către instituția noastră pentru un model de urmat, în timp ce alții vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice și ale principiilor noastre europene. Trebuie să luptăm împotriva discursului anti-UE care se extinde atât de ușor și atât de rapid. Dezinformarea și informațiile eronate, amplificate și mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul și soluțiile ieftine ale naționalismului, autoritarismului, protecționismului, izolaționismului”, a adăugat ea.

Președinta Metsola a mai subliniat că „Europa înseamnă exact contrariul. Este vorba despre modul în care toți ne susținem reciproc, apropiindu-ne unii de alții. Este vorba despre a apăra cu toții principiile părinților fondatori care ne-au condus de la cenușa războiului și a holocaustului la pace, la speranță și la prosperitate. În urmă cu douăzeci și doi de ani, Nicole Fontaine a fost aleasă la 20 ani după Simone Veil. Nu vor mai trece încă două decenii până ca următoarea femeie să se afle aici”.

+++

Vicepreședintele PE Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia) a anunțat numele celor patru candidați luni seara, după încheierea termenului limită pentru primul tur de scrutin.

Roberta Metsola (PPE, Malta) - favorită pentru a-i succeda lui David Sassoli, Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia), Kosma Złotowski (ECR, Polonia) și Sira Rego (Stânga, Spania) vor face o scurtă prezentare marți dimineața, la ora locală 9:00 (10:00, ora României), imediat înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc între orele 9:30 și 10:15 (10:30-11:15, ora României), rezultatul urmând să fie anunțat la ora 11:00 (12:00, ora României).

Candidații pentru postul de președinte pot fi propuși fie de un grup politic, fie de un grup de eurodeputați care atinge așa-numitul prag redus, și anume 1/20 din deputați, sau 36 din 705 deputați atunci când sunt ocupate toate locurile. Candidații pot fi propuși sau retrași înaintea fiecărei runde de vot.

Președintele este ales cu majoritatea absolută a voturilor valabile, exprimate prin vot secret, adică 50% plus unu.

Din cauza pandemiei, votul va fi ținut de la distanță.

În cazul în care niciun candidat nu este ales după al treilea tur de scrutin, cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în cadrul acestui tur de scrutin participă la un al patrulea și ultim vot, după care candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câștigător.

Rezultatul unui eventual al doilea tur va fi anunțat în plen la ora locală 13:00 (14:00, ora României), la ora 16:30 (17:30, ora României) dacă va avea loc un al treilea tur, și la 18:30 (19:30, ora României) dacă va fi necesar un al patrulea tur, anunță Biroul de Presă al PE.