Aproximativ 42% dintre respondenții francezi la un sondaj realizat de institutul BVA și-au exprimat dezinteresul față de alegerile europarlamentare din mai, cu șase procente mai mult față de precedentul sondaj din martie.

Temerile privind un absenteism puternic sunt în creștere în Franța, relatează La Tribune, partener media EurActiv.

Potrivit ultimului sondaj al institutului BVA realizat la comanda La Tribune, Europe 1 și Orange, 42% dintre francezi spun că nu sunt interesați de alegerile europarlamentare din mai, în comparație cu 36% în martie și 35% în februarie. În același timp, 56% și-au exprimat interesul față de scrutin, față de 62% în februarie.

Rezultatele arată că dezbaterea televizată de pe 4 aprilie dintre 12 capi de listă nu a trezit interesul francezilor. BVA estimează că participarea la europarlamentare va fi între 44% și 50%.

57% dintre respondenți și-au exprimat intenția de a vota și știu cu cine vor vota, 32% sunt dispuși să voteze, dar și-ar putea schimba părerea, iar 11% doresc să dea un vot de protest (vot alb).

De la primele alegeri europarlamentare din 1979, rata participării la vot în Franța a înregistrat un declin constant - de la 61% la 42,6%.