Parlamentul European a dat marți undă verde unui nou mecanism de sprijin pentru Republica Moldova, axat pe o mai bună finanțare și monitorizare democratică.

  • Un nou mecanism în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru accelerarea reformelor socioeconomice ale Republicii Moldova, consolidarea rezilienței și promovarea integrării în UE
  • Conceput pentru a atenua impactul profund asupra Republicii Moldova al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, acordul asigură mai multe granturi, o finanțare accelerată și o monitorizare solidă din partea Parlamentului European

Eurodeputații au aprobat un acord provizoriu la care au ajuns negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului pe 19 februarie 2025 cu privire la Mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova.

Prin granturi și împrumuturi cu dobândă scăzută, mecanismul urmărește să ajute Republica Moldova să facă față provocărilor majore cu care se confruntă, în special impactului profund al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității, economiei și populației țării.

Instrumentul ar trebui, de asemenea, să consolideze reziliența Republicii Moldova împotriva atacurilor hibride și a ingerințelor Rusiei care vizează procesele și instituțiile sale democratice.

 

"Având în vedere evoluțiile geopolitice recente, UE este pregătită să acționeze. Prin votul de astăzi privind mecanismul de reformă și creștere pentru Republica Moldova, în valoare de 1,9 miliarde EUR, creștem prefinanțarea de la 7% la 18% și adăugăm încă 100 de milioane EUR sub formă de granturi. Acesta este angajamentul nostru de a face mai mult și de a acționa rapid pentru a sprijini Republica Moldova și vecinii noștri în aceste vremuri dificile",

 

a declarat eurodeputatul PNL/PPE Siegfried Mureșan, coraportor pentru Comisia pentru bugete.

Principalele îmbunătățiri obținute în cadrul negocierilor dintre eurodeputați și Consiliu:

Creșterea sprijinului bazat pe granturi: negociatorii au convenit să aloce 520 de milioane de euro sub formă de granturi – o creștere de 100 de milioane de euro față de propunerea inițială – alături de 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută.

Această ajustare va permite Moldovei să se reformeze fără a acumula datorii nesustenabile.

Acces accelerat la finanțare: mecanismul prevede o prefinanțare de 18% din sprijinul total, în creștere față de procentul de 7% propus inițial, permițând mobilizarea rapidă a resurselor pentru a stimula securitatea energetică, infrastructura de combatere a corupției și modernizarea serviciilor publice.

Consolidarea capacității administrative: 20% din fondurile nerambursabile vor fi alocate pentru consolidarea instituțiilor Republicii Moldova prin intermediul sistemelor de guvernanță digitală, al formării funcționarilor publici și al reformelor judiciare – condiții prealabile pentru o gestionare eficace a fondurilor UE.

Un cadru de monitorizare consolidat: pentru a asigura un control parlamentar deplin, acordul instituie un dialog între Parlament și Comisie pentru a evalua periodic progresele înregistrate în punerea în aplicare.

Acordul permite, de asemenea, contribuții voluntare din partea altor donatori, cum ar fi organizațiile financiare internaționale, pentru a oferi Republicii Moldova sprijin financiar suplimentar. În cele din urmă, mecanismul nu poate sprijini activități sau măsuri care ar submina suveranitatea sau integritatea teritorială a țării.