Justiția belgiană a cerut ridicarea imunității parlamentare a eurodeputaților grupului S&D Andrea Cozzolino (Italia) și Marc Tarabella (Belgia), scriu ziarele Le Soir și Knack.

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a confirmat într-un tweet demararea procedurii de revocare, fără a indica totuși care sunt europarlamentarii vizați, notează Il Messaggero.

''Confirmăm că am inițiat cererea de revocare a imunității parlamentare a doi membri ai Parlamentului European, dar nu vom oferi nume sau alt tip de informații'', a spus purtătorul de cuvânt al parchetului de la Bruxelles, întrebat despre acest subiect. 

Cum funcționează procedura

''Au fost făcute deja primele demersuri procedurale și președinta va anunța cererea în plen, cu prima ocazie posibilă, pe 16 ianuarie - informează Parlamentul European. Apoi solicitarea va fi înaintată Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) pentru o propunere de decizie''.

Metsola, la rândul său, a reamintit că ''din primul moment, Parlamentul European a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a ajuta ancheta și vom continua să ne asigurăm că nu există impunitate. Cei responsabili vor găsi acest Parlament de partea legii. Vom face totul pentru a combate corupția''.

Conform procedurii stabilite prin Regulamentul Parlamentului European, Comisia Afaceri Juridice va numi un raportor, iar cazurile în cauză vor fi prezentate în cadrul unei ședințe a Comisiei, unde poate avea loc și o audiere. Proiectul de raport va fi apoi discutat și votat în cadrul Comisiei care va adopta o recomandare pentru ca întregul Parlament să aprobe sau să respingă cererea.

Toate cazurile de imunitate sunt audiate cu ușile închise.

Recomandarea va fi prezentată apoi plenului. În cazul aprobării de către plen, cu majoritate simplă, președinta comunică imediat decizia Parlamentului deputatului (deputaților) în cauză și autorității naționale competente.

Președinta Parlamentului European, se precizează, a solicitat tuturor serviciilor și comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii acesteia până la 13 februarie 2023.

Sursa: RADOR