Prioritățile pentru bugetul din 2023 al Uniunii Europene ar trebui să fie redresarea economică, sănătatea, tineretul și politicile climatice, dar și abordarea impactului conflictului din Ucraina, consideră Parlamentul European.

Într-o rezoluție adoptată marți de legislativul european, eurodeputații solicită un buget orientat spre viitor, care să corespundă priorităților politice ale Uniunii de „a asigura o uniune a sănătății mai puternică, de a realiza cu succes tranziția verde și cea digitală și de a promova o redresare echitabilă, favorabilă incluziunii, durabilă și rezilientă, inclusiv un sprijin sporit pentru întreprinderile mici și mijlocii”.

În același timp, Parlamentul European vrea și investiții pentru promovarea statului de drept, a valorilor UE și a drepturilor fundamentale, precum și pentru a asigura consolidarea rolului UE în domeniul politicii externe.

Totuși, perspectivele economice sunt afectate de incertitudini referitoare atât la continuarea pandemiei de COVID-19, cât și de prețurile ridicate la energie sau produse alimentare, de perturbările în lanțurile de aprovizionare și de impactul invaziei Rusiei în Ucraina.

Potrivit deputaților, punerea în aplicare a Pactului verde și realizarea neutralității climatice până în 2050, precum și obiectivul ambițios de reducere la zero a poluării vor „necesita investiții publice și private semnificative pentru a reduce decalajul în materie de investiții în tranziția verde și pentru a atinge obiectivele obligatorii ale Acordului de la Paris”. Rezoluția afirmă că, în acest context, „costul inacțiunii ar fi mult mai mare” și subliniază necesitatea unor „resurse ambițioase pentru a sprijini acțiunile în domeniul climei și al biodiversității, precum și protecția mediului”.

Europarlamentarii condamnă „invazia ilegală, neprovocată și nejustificată a Ucrainei” de către Rusia și îndeamnă UE să „garanteze o finanțare semnificativă pentru a face față consecințelor geopolitice ale acesteia, inclusiv sprijin pentru primirea refugiaților”. În concluzie, Comisia și statele membre ar trebui „să mobilizeze toate mijloacele financiare disponibile pentru a sprijini Ucraina”, se arată în rezoluția votată cu 463 de voturi pentru, 71 împotrivă și 97 abțineri.