Parlamentul European dorește ca acordul de asociere cu Regatul Unit să fie cât de profund posibil, dar amintește că o țară care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleași drepturi ca un stat membru.

Eurodeputații vor un acord cuprinzător între Uniunea Europeană și Marea Britanie, bazat pe trei piloni principali: parteneriat economic, parteneriat în domeniul afacerilor externe și aspecte sectoriale specifice, potrivit unei rezoluții adoptate miercuri de legislativul UE.

În rezoluția votată miercuri, europarlamentarii amintesc însă că o țară care nu este membru al UE nu poate beneficia de aceleași drepturi ca un stat membru, iar integritatea pieței unice și a uniunii vamale trebuie păstrată permanent.

Deputații au dezbătut, împreună cu Consiliul și Comisia, principalele puncte ale viitoarei negocieri cu Marea Britanie, la câteva zile după ce Regatul Unit a părăsit comunitatea europeană.

Pentru a ajunge la un nou acord ambițios de liber schimb, eurodeputații au agreat în mare măsură liniile propuse de Comisie pentru negocieri. Având în vedere dimensiunea economiei Regatului Unit și proximitatea sa, viitorul cadru concurențial dintre cele două spații trebuie să fie deschis și echitabil, garantat prin norme egale în domenii precum cel social, cel fiscal, cel al ajutoarelor de stat, cel al protecției mediului si a consumatorilor, consideră Parlamentul European.

Dar europarlamentarii susțin că este necesar ca guvernul britanic să se angajeze să-și actualizeze normele în domenii precum competiția, standardele de muncă și protecția mediului, pentru a asigura o „aliniere dinamică” între legile Uniunii și cele britanice, astfel încăt să poată fi menținute „relații comerciale fără cote și fără tarife”.

Rezoluția specifică faptul că, pentru a obține acordul Parlamentului, orice acord de liber schimb între UE și Regatul Unit trebuie să fie condiționat de încheierea în prealabil a unui acord cu privire la pescuit până în iunie 2020. Dacă Regatul Unit nu respectă legile și standardele UE, Comisia ar trebui „să aprecieze dacă este posibil să se aplice cote și tarife pentru sectoarele cele mai sensibile, precum și dacă este nevoie de clauze de salvgardare pentru a proteja integritatea pieței unice a Uniunii”. Acest lucru este deosebit de important pentru importurile alimentare și agricole, care trebuie să respecte strict normele UE.

Rezoluția, adoptată cu 543 voturi pentru, 39 împotrivă și 69 abțineri, include capitole despre drepturile cetățenilor și mobilitatea persoanelor, protecția datelor, viitorul serviciilor financiare, situația de pe insula Irlanda, rolul Curții Europene de Justiție în soluționarea litigiilor, programele și agențiile UE, politica externă și problemele de securitate, precum și alte priorități ale Parlamentului European.

După ieșirea Marii Britanii din UE la sfârșitul lunii ianuarie, Londra și Bruxelles speră să încheie un acord cuprinzător până la 31 decembrie când se termină perioada de tranziție post-Brexit.