Comisia specială privind pandemia de COVID-19 a Parlamentului European (COVI) organizează astăzi o dezbatere privind pandemia împreună cu Executivul de la Bruxelles și miniștri ai sănătății din Belgia, Finlanda și România.

Sandra Gallina a respins ideea că Executivul european a cumpărat prea multe vaccinuri. Ea nu a dorit să comenteze informațiile privind schimbul de sms-uri dintre Ursula von der Leyen și directori ai companiilor producătoare de vaccinuri. 

Ea a precizat că e nevoie de o regândire a sistemelor de sănătate și o abordare strategică privind îngrijirea pe termen lung pentru cei care au avut COVID-19, dar și pentru persoanele cu boli netransmisibile, precum obezitatea. Gallina a mai atras atenția asupra lipsei personalului medical în mai multe state membri - medici și asistente/asistenți.

****

Dezbaterea poate fi urmărită aici.

La dezbatere participă din partea Comisiei Europene Sandra Gallina, director general, Direcția Generală de Sănătate și Siguranță Alimentară (SANTE) din cadrul Comisiei Europene, și miniștri ai sănătății din trei state membre: Aki Lindén din Finlanda, Alexandru Rafila din România și Frank Vandenbroucke din Belgia.

Dezbaterea se concentrează asupra lecțiilor principale și asupra celor mai bune practici privind strategiile naționale de vaccinare, nivelul de coordonare și solidaritatea dintre statele membre, precum și gradul de pregătire al sistemelor de sănătate de a face față pandemiei și unor posibile viitoare amenințări transnaționale la adresa sănătății.

Membrii Comisiei speciale vor solicita mai multe detalii despre modul în care statele membre au abordat diversele provocări apărute, inclusiv lipsa de personal și disponibilitatea medicamentelor și a dispozitivelor medicale, îngrijirea pacienților cu boli netransmisibile, furnizarea de servicii de sănătate mintală și recunoașterea certificatelor de vaccinare pentru participanții la studiile clinice.