PE lansează candidaturile la Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism
Parlamentul European a lansat oficial miercuri apelul la candidaturi pentru Premiul Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.
Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.
Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele online, pe site-ul https://daphnejournalismprize.eu/ până pe 31 iulie 2023, ora 23.59.
„Realitatea este că jurnaliștii care investighează adevăruri incomode sunt vizați pentru că își fac meseria. Chiar dacă Daphne a fost redusă la tăcere, ea nu va fi niciodată uitată. În fiecare an, premiul care îi poartă numele este acordat în memoria sa. Este o reamintire puternică a angajamentului Parlamentului European de a proteja libertatea presei și siguranța jurnaliștilor”, a declarat Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European.
Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susține și sublinia importanța jurnalismului profesionist în apărarea libertății și egalității.
Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.
Premiul și suma aferentă de 20.000 de euro demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât și în afara acesteia.
Eurodeputații au denunțat atacurile asupra jurnaliștilor, în special din partea politicienilor, și au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive. Anul trecut a fost făcută o propunere pentru soluționarea litigiilor răuvoitoare împotriva jurnaliștilor și activiștilor, propunere ce este în prezent discutată de către Parlament și statele membre.
Comentarii