Liderii UE trebuie să își asume responsabilitatea istorică și să transmită un semnal politic clar Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, confirmând perspectiva lor europeană, se arată într-o rezoluție adoptată joi de Parlamentul European.

Cu 529 voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care invită șefii de stat sau de guvern – care se reunesc astăzi și mâine – să acorde „fără întârziere” statutul de țară candidată la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

Consiliul ar trebui să facă același lucru cu Georgia „de îndată ce guvernul său a obținut rezultate” în ceea ce privește prioritățile indicate de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al PE.

În contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, o asemenea decizie fi echivalentă cu demonstrarea rolului de lider, a hotărârii și a viziunii UE, potrivit eurodeputaților.

Aceștia insistă asupra faptului că nu există o „procedură accelerată” pentru aderarea la UE și că aderarea rămâne un proces structurat și bazat pe merite, care necesită îndeplinirea criteriilor de aderare la UE și depinde de punerea în aplicare efectivă a reformelor.

„Astăzi este o zi istorică pentru Europa, este ceva de care ar trebui să fim mândri. PE a cerut de multă vreme acordarea statutului de țări candidate, încă de la începutul invaziei brutale de către Rusiei, Ucrainei și Moldovei. Salutăm textul din draftul de concluzii ale Consiliului European care menționează exact acest lucru și rolul care îi este dat Georgiei”, a spus, într-o discuție cu jurnaliștii la o întrunire a liderilor Partidului Popular European (PPE), Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Republica Moldova se bucură de un val de simpatie și o atitudine favorabilă în UE în această perioadă, datorită spiritului pro-european, a luptei împotriva corupției și pentru restabilirea statului de drept, dar și ca urmare a atitudinii extrem de deschise față de refugiații din Ucraina, a subliniat și Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE-Moldova.

„Republica Moldova este țara europeană care a primit cei mai mulți refugiați în raport cu populația sa. Cetățenii moldoveni și autoritățile au acționat într-un spirit cu adevărat european în ultimele luni”, a subliniat Mureșan.

Eurodeputatul PNL a adăugat că rezoluția Parlamentului European subliniază și faptul că Ucraina luptă cu arma în mână pentru valori europene, pentru democrație, pentru un viitor european. „Cetățenii celor două țări merită perspectivă europeană și merită acordarea statutului de stat candidat”, a mai spus el.

Membri mândri și angajați ai familiei europene

Parlamentul invită autoritățile din Ucraina, Republica Moldova și Georgia „să demonstreze fără echivoc hotărârea politică de a da curs ambițiilor europene ale popoarelor lor”, accelerând reformele pentru a îndeplini în mod eficient criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Ucrainenii, moldoveni și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care să fie membri mândri și dedicați ai familiei europene, potrivit eurodeputaților, îndemnând Consiliul European să facă un prim pas important în direcția îndeplinirii aspirațiilor legitime ale cetățenilor acestor trei țări.

Nicio alternativă la extinderea UE, în interesul UERezoluția subliniază că nu există nicio alternativă la extindere, care este „mai mult ca niciodată o investiție geostrategică” într-o UE stabilă, puternică și unită. Perspectiva aderării depline la UE pentru țările care se străduiesc să devină state membre ține de propriile interese politice, economice și de securitate ale Uniunii Europene. Eurodeputații solicită ca procesul de extindere să fie „redinamizat” și deblocat în ceea ce privește Balcanii de Vest.

Astfel cum prevede articolul 49 din Tratatul UE, orice țară europeană care respectă valorile menționate la articolul 2 și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membră a Uniunii Europene. Decizia privind aderarea la UE este luată în unanimitate de către Consiliu, după consultarea Comisiei și obținerea aprobării Parlamentului.Ucraina (pe 28 februarie), Republica Moldova și Georgia (ambele pe 3 martie) au solicitat aderarea la UE în urma atacului Rusiei împotriva Ucrainei. Pe 17 iunie, Comisia a publicat avize cu privire la cele trei cereri, recomandând Consiliului să confirme perspectivele Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de a deveni state membre ale UE.Subiectul se află pe ordinea de zi a Consiliului European, care se reunește astăzi și mâine la Bruxelles. Înaintea summitului, liderii UE s-au întâlnit în această dimineață cu omologii lor din Balcanii de Vest.