Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut, într-o dezbatere în PE, că s-au făcut greșeli în strategia de vaccinare a UE. Eurodeputații au pledat pentru solidaritate la nivel european și mondial.

"Am subestimat dificultatea legată de producția în masă. Într-un fel, știința a surclasat industria", a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, Ursula von der Leyen, adăugând că autoritățile europene au fost prea sigure că vor sosi la timp comenzile făcute pentru dozele de vaccin.

Membrii Parlamentului European au apreciate că măsurile concrete de creștere a producției trebuie să fie o prioritate la acest moment.

Mulți eurodeputați au îndemnat Comisia să asigure punerea în aplicare a contractelor existente și, în același timp, să sprijine statele membre în strategiile lor de distribuire a vaccinurilor.

Totodată, președinta CE a precizat că Bruxellesul a întârziat ”prea mult” cu aprobarea vaccinurilor, dar a subliniat că această decizie s-a luat pentru a nu face compromisuri. 

Mai mulți eurodeputați au fost de acord cu abordarea Comisiei asupra vaccinării și apărarea drepturilor cetățenilor săi prin punerea pe primul plan a siguranței și prin asigurarea respectării normelor UE în materie de răspundere legală.

Președinta von der Leyen a susținut alegerea UE de a comanda vaccinuri în mod colectiv, necesitatea solidarității la nivel mondial și decizia de a se axa pe siguranța și eficiența vaccinurilor.

Și eurodeputații au subliniat că trebuie găsite soluții pentru ieșirea din criză în spiritul solidarității între statele membre, precum și la nivel mondial.

UE are o responsabilitate pentru restul lumii și trebuie să se asigure că vaccinurile sunt distribuite echitabil în întreaga lume, au adăugat aceștia, reiterând faptul că ”nimeni nu este în siguranță până când toată lumea este în siguranță”.

Pentru a consolida încrederea cetățenilor în eforturile de vaccinare și pentru a evita dezinformarea, UE trebuie ”să spună adevărul”, au subliniat unii eurodeputați.

În acest sens, mulți au reamintit nevoia de transparență în ceea ce privește contractele, precum și de existența unor date cuprinzătoare și clare privind distribuirea vaccinurilor la nivel național.

Având în vedere investițiile mari din bani publici, mai mulți deputați au solicitat, de asemenea, un control parlamentar sporit al punerii în aplicare a strategiei privind vaccinurile.