În cadrul unei dezbateri miercuri dimineața, Parlamentul European a declarat că unitatea și solidaritatea internă a UE sunt esențiale în prezent și pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei.

Eurodeputații au discutat cu ministrul delegat francez pentru integrare, Brigitte Klinkert, și cu președinta CE Ursula von der Leyen despre consecințele sociale și economice asupra UE ale războiului Rusiei din Ucraina.

Aceștia au salutat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și pachetul de redresare pentru Ucraina, ambele prezentate de președinta Comisiei, von der Leyen.

Eurodeputații au subliniat, de asemenea, necesitatea de a sprijini cetățenii și întreprinderile din UE afectate de război, solicitând unitate în rândul statelor membre.

De asemenea, aceștia au solicitat sprijin pentru țările care se confruntă cu cele mai grave efecte ale războiului, fie ca o consecință a dependenței lor de gazul și petrolul rusesc, fie din cauza găzduirii unui număr mare de refugiați ucraineni.

Majoritatea deputaților au subliniat necesitatea de a-l învinge pe Putin, dar au subliniat, de asemenea, că cea mai bună modalitate de a face acest lucru este de a reduce la minimum costurile cu care se confruntă UE însăși.

Acest lucru ar permite menținerea unității între statele membre, atenuarea efectelor asupra gospodăriilor și a întreprinderilor și ar permite UE să susțină mai bine reconstrucția Ucrainei după război.

Eurodeputații au subliniat situația dificilă în care europenii trebuie să aleagă între a cumpăra alimente sau a-și încălzi casele și, de asemenea, au solicitat Comisiei să analizeze, de la caz la caz, dacă să adopte orice legislație care ar putea adăuga sarcini suplimentare pentru întreprinderile aflate deja în dificultate.

Ursula von der Leyen: Vom propune interzicerea totală a petrolului rusesc din Europa

Mai mult pe EurActiv »