Pentagonul ia în calcul retragerea a mii de soldați din Europa, inclusiv din România

Experții avertizează că o astfel de decizie ar crea îngrijorări în rândul aliaților din NATO și l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin, relatează NBC News.
Înalți oficiali ai Departamentului Apărării iau în considerare o retragere a circa 10.000 de militari din Europa de Est, stârnind îngrijorare pe ambele continente că o asemenea decizie l-ar încuraja președintele rus Vladimir Putin, potrivit a șase oficiali americani și europeni care au fost informați cu privire la această chestiune.
Cei care ar urma să fie retrași fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a întări apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă, susțin, sub acoperirea anonimatului, șase oficiali americani și europeni. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea presupune îndepărtarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.
Discuțiile interne despre reducerea nivelului trupelor americane în România și Polonia vin într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte o încetare a focului.
Dacă Pentagonul va adopta propunerea, aceasta va întări temerile că Statele Unite își abandonează vechii aliați din Europa, care văd Rusia ca pe o amenințare din ce în ce mai mare, au spus oficialii europeni.
Rușii ar "considera o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și ar crește disponibilitatea lor de a se amesteca în diferite moduri în Europa”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Administrația Trump a precizat în mod clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.
În prima sa călătorie în străinătate ca secretar al Apărării, Pete Hegseth a spus într-un discurs la Bruxelles în februarie că "realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea graniței sale de sud și pe contracararea Chinei, a spus Hegseth.
Elbridge Colby, pe care Senatul urmează să-l confirme la Pentagon, unde va deține a treia funcție ca importanță, a cerut o atenție mai mare acordată Chinei. Colby a argumentat împotriva alocării mai multor resurse Ucrainei și a cerut reduceri ale numărului de trupe în Europa în favoarea concentrării asupra amenințării din China.
Senatorul republican Roger Wicker, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare în cadrul unei audieri de joia trecută. "Sunt unii care cred că acum este momentul să ne reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a spus Wicker, fără a oferi detalii.
"Sunt tulburat de aceste opinii profund greșite și periculoase ale unor birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării”, a adăugat el, fără a-i identifica pe oficiali. "Urmăresc o retragere a SUA din Europa și au făcut-o adesea fără a se coordona cu secretarul apărării”.
de Jay 08 Apr 2025 15:52
Deocamdata, politica externa a Romaniei este periculos de inepta, de riscanta prin modul haotic de relationare si comunicare.