#Time2Vote„Amu' ce să-i spun copilului despre Parlamentul European, că nici noi nu știm"
Un sat din nord-vestul țării derulează proiecte de 6.000.000 euro de la UE. Oamenii nu leagă întodeauna banii europeni, oportunitățile de locuri de muncă și dezvoltarea satului românesc de efectul direct al votului lor la europarlamentare.
Întrebat de moderator ce i-ar explica dumnealui copilului, despre Parlamentul European, un fermier a răspuns: „Amu' ce să-i explic, că nici noi nu suntem prea educați s-o știm."
- Pentru ce votezi la alegerile europarlamentare, din 26 mai?
- Ce ar fi de știut despre Parlamentul European?
- Ce i-ai spune copilului, despre aceste alegeri, dacă ar avea 18 ani?
Europarlamentarul Daniel Buda și reprezentanți ai entităților, organizațiilor care derulează proiecte europene au discutat cu membrii comunității din Gâlgău (Sălaj) și Câțcău (Cluj) despre ce înseamnă Uniunea Europeană și instituțiile care o reprezintă.
„Un trai mai bun pentru noi, pentru copiii noștri, pentru nepoții noștri poate să existe doar în interiorul Uniunii Europene", a declarat europarlamentarul Daniel Buda, în cadrul dezbaterii „eduVOTE în satul tău” din Gâlgău, Sălaj.
Acesta a mai spus că nu putem trăi nemțește, dacă muncim românește și că investițiile în educație sunt esențiale, dar că pentru a beneficia de acestea este necesar să fie proiecte, inițiative. Comuna Gâlgău a atras fonduri în valoare de 6.000.000 euro, iar primarul Cristian Ungur explica, în carul dezbaterii, că cei plecați în străinătate, la muncă își doresc să vină să investească la ei în zonă.
„Cu toții privesc Europa ca fiind un beneficiu major pentru dezvoltarea atât a familiilor lor, cât și a localităților din care pleacă; ei pleacă pentru că astfel găsesc oportunitatea de a face bani într-un timp mai scurt, pe care cam toți se gândesc să revină să investească în zona din care au plecat; pentru a avea o viață și un trai mai bun pe viitor, pentru ei și pentru copiii lor.”, a spus Ungur.
Implicarea tinerilor în dezvoltarea comunității a fost de asemenea printre subiectele dezbătute în cadrul evenimentului din seria „eduVOTE în satul tău” (eduVOTE in your village).
De ce merg tinerii din Gâlgău, Sălaj, la vot
- merg pentru un viitor mai bun, pentru un viitor european
- aș vota cu justiția, împotriva corupției, de 30 de ani se tot fură în România
- cei din Vest sunt de mai mult timp membri ai UE, sunt mai uniți
- aș vrea mai multe investiții în învățământ, e un sistem învechit
- m-aș duce la vot, dar nu sunt convins
Peste 100 de persoane, în special tinere, au participat la dezbaterea eduVOTE în satul tău, desfășurată la finalul lunii martie. Reprezentanții asociațiilor comunitare au vorbit despre stabilitate și democrație.
„Eu mi-aș dori o Uniune Europeană unită, stabilă sigură și în care să primeze democrația, a spus Ioan Aurelian Cosma, director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Someșului".
Acesta a mai spus că, pentru primării, finanțarea europeană reprezintă cea mai bună formă de finanțare este finanțarea europeană: „documentația este destul de stufoasă de realizat, dar sincer, îi un aport major la dezvoltarea comunității prin fonduri europene" - a completat Cosma.
Daniel Buda, europarlamentar: „Legislația europeană nu poate să fie făcută decât în urma unei dezbateri reale cu cetățenii europeni, pentru că așa poti să știi care le sunt problemele, nevoile și, împreună cu ei, să găsești solutiile”.
Background
Europarlamentari, experți în afaceri europene, tineri, părinți, reprezentanți ai administrației locale, oameni de afaceri, membrii comunităților locale sunt invitați să își prezinte agenda, proiectele lor, preocupările lor, așteptările lor.
Obiectivele proiectului sunt legate de creșterea conștientizării procesului de votare în exercițiul democratic european, diseminarea mesajelor care subliniază legătura dintre Parlamentul European și dezvoltarea rurală, dialogul civic și participarea tinerilor la dezvoltarea comunităților locale.
Comentarii