Descinderea poliției belgiene la sediul Partidului Popular European (PPE) marți, în Bruxelles, în legătură cu un presupus scandal implicând un fost consultant al șefului PPE, Manfred Weber, a provocat nemulțumire în rândul familiei de centru-dreapta.

EURACTIV a anunțat marți că poliția belgiană a percheziționat birourile PPE, verificând computere și solicitând documente legate de o anchetă în curs privind un caz de presupusă corupție în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Un membru al personalului PPE prezent în timpul percheziției a declarat pentru EURACTIV că "orice a solicitat poliția belgiană, a fost furnizat".

În centrul atenției se află parlamentarul creștin-democrat (CDU) Mario Voigt, managerul campaniei digitale pentru liderul PPE Manfred Weber în timpul campaniei electorale pentru europarlamentarele din 2019.

Potrivit informațiilor din mass-media germane, ancheta se concentrează asupra atribuirii contractului pentru campania digitală unei companii din landul Turingia, Germania.

Voigt este acum lider al CDU în Thuringia.

Vizita

PPE a încercat să minimizeze problema, spunând într-o declarație că a fost o "vizită", ceea ce a cauzat critici pe rețelele sociale.

"Reprezentanți ai poliției belgiene și germane au vizitat sediul partidului din Bruxelles [...] vizita este legată de o anchetă în curs în Turingia, Germania", a declarat PPE într-o scurtă declarație.

"Partidul colaborează în deplină transparență cu autoritățile implicate, furnizând toate informațiile și documentația relevante", a adăugat acesta.

Cu toate că Voigt a fost consultant extern în timpul alegerilor europarlamentare din 2019, acesta avea legături strânse cu Weber.

"Weber l-a adus în campania electorală, a fost alegerea sa personală", a declarat o sursă din Grupul PPE din Parlamentul European, adăugând că "nimic nu ar fi putut trece fără aprobarea lui Voigt în timpul campaniei pre-electorale".

Aceeași sursă a adăugat că Voigt are, de asemenea, legături personale cu Udo Zolleis, actualul șef al unității de strategie PPE și mâna dreaptă a lui Weber.

"În urma acestei povești, Weber va avea un cost politic", a adăugat sursa.

În calitate de lider al Partidului și al Grupului PPE, Weber a fost precaut în ceea ce privește Qatargate, scandalul în care sunt implicați mai mulți europarlamentari socialiști.

Sugestia sa către membrii săi, după ce scandalul a fost dezvăluit, a fost să adopte o abordare de "așteptare și vedere", în ciuda apelurilor pentru o "atac" împotriva grupului socialist.
 
Creșterea nemulțumirii

EURACTIV a fost informat că raidul de ieri s-a adăugat frustrării deja existente în jurul lui Weber și alegerilor sale.

Frustrarea este intensă mai ales pentru acele partide de centru-dreapta care se confruntă cu alegeri în curând, cum ar fi delegația poloneză care se luptă să facă față partidului Lege și Justiție (PiS - Conservatori și Reformiști Europeni).

O reuniune a PPE este programată pentru săptămâna viitoare la Varșovia și polonezii sunt deja nemulțumiți de mișcarea lui Weber de a construi poduri politice cu partidul "Frații Italiei" al prim-ministrei Giorgia Meloni.

Acesta face parte din aceeași familie politică cu PiS - ECR.

În ianuarie, EURACTIV a raportat că partidele de centru-dreapta germane (CDU și CSU) au respins ferm o posibilă colaborare între ECR și PPE.

În timp ce guvernul de coaliție din Italia include și partidul Forza Italia - membru PPE, pozițiile celorlalte partide din coaliția de la Roma "sunt în mare măsură incompatibile cu cele ale PPE", a declarat pentru EURACTIV Germania purtătorul de cuvânt pentru politica externă a grupului parlamentar CDU / CSU din Bundestag, Jürgen Hardt.

"Nu există niciun motiv pentru o cooperare suplimentară cu celelalte partide ale guvernului italian în Parlamentul European, atâta timp cât cooperează cu forțele anti-europene, precum AfD din Germania", a spus Hardt.

La Roma, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, un partener de coaliție al guvernului Meloni, este și ea nemulțumită după ce Weber a decis să anuleze o întâlnire a partidului la Napoli în această vară, urmând atacul lui Berlusconi la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zvonurile din cadrul PPE sugerează că percheziția de ieri ar putea afecta planurile potențiale ale lui Weber de a candida la președinția Comisiei Europene și i-ar putea oferi un avantaj clar lui Ursula von der Leyen.