Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei Forsa pentru posturile de televiziune RTL/ntv, 52% dintre germani consideră că serviciul militar obligatoriu ar trebui reintrodus armata germană, față de 44% care sunt împotrivă.

Majoritatea celor care se opun restabilirii serviciului militar obligatoriu au sub 30 de ani, precum și susținătorii Verzilor și ai partidului liberal FDP, conform La Razon.

Cei mai puternici susținători ai reintroducerii serviciului militar obligatoriu se numără printre cei legați de partidele Uniunii Creștin Democrate (CDU), AfD de extrema dreaptă și noul partid de stânga BSW sau Liga Sara Wagenknecht. Cei care votează pentru Partidul Social Democrat (SPD) sunt împărțiți în această problemă.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2011 în Germania, însă în urmă cu câteva luni ministrul Apărării, Boris Pistorius, a pus pe masă posibilitatea reintroducerii lui afirmând că eliminarea sa a fost o greșeală. Pistorius vrea o "Bundeswehr (Forțele Armate) pregătită pentru război".

Săptămâna trecută, el a dezvăluit că examinează modele pentru recrutare. Politicianul SPD simpatizează cu modelul suedez, dar în același timp a recunoscut că nu a va putea fi introdus ca atare în Germania întrucât nu acoperă întreaga grupă de vârstă.

El a mai spus că decizia nu îi aparține, dar că ar face parte dintr-o dezbatere mai amplă în peisajul politic german și în guvernul de coaliție, format din Verzi, FDP și SPD. Cancelarul german Olaf Scholz, de la SPD, a declarat, în timpul unei conversații cu cititorii grupului media VRM, că nu crede că un serviciu general obligatoriu pentru tineri va fi reintrodus în Germania.

Recrutarea fusese nedreaptă în anii precedenți, așa că serviciul militar obligatoriu a fost în cele din urmă suspendat. "Nu ne vom întoarce la o armată cu 400.000 de soldați", a spus el. Pentru a reintroduce serviciul obligatoriu pentru tineri, ar fi necesară și modificarea Legii fundamentale, deoarece aceasta a interzis munca forțată după experiențele dictaturii naziste, a explicat el.

Cu toate acestea, așa-numita ofensivă a personalului Bundeswehr nu a progresat în ultimii ani, iar numărul soldaților a scăzut recent la 181.500.

Institutul Forsa a mai întrebat în sondaj dacă germanii cred că Putin va ataca și țările membre NATO, în cazul în care Rusia va câștigă războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Majoritatea germanilor, 54%, presupun că șeful Kremlinului ar face-o, față de 39% care consideră că este imposibil.

Marea majoritate a susținătorilor SPD, Verzilor, FDP și CDU consideră că Putin ar ataca aliații după o posibilă victorie asupra Ucrainei, în timp ce marea majoritate a susținătorilor AfD și BSW consideră că un atac rusesc este exclus din discuție.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA