Persoanele vulnerabile vor primi noi pachete cu alimente
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat joi depozitul unde se pregătește a șasea tranșă de pachete alimentare pentru persoanele vulnerabile din România.
Boloș a fost la depozitul de alimente Oltina, din județul Prahova, unde au fost pregătite 400.000 de pachete cu alimente, din cele 1,2 milioane care au fost ambalate pentru românii vulnerabili din întreaga țară.
"Ne-am propus ca cea de-a șasea tranșă a pachetelor alimentare destinate românilor vulnerabili, a căror distribuție a început, să ajungă la aproximativ 800.000 de beneficiari înainte de Paște. Lucrăm împreună cu autoritățile locale, astfel încât să ne asigurăm că sunt depuse toate eforturile pentru a nu exista sincope ăn procesul de distribuție către beneficiari. În acest sens, am făcut un apel către toți primarii să etapizeze distribuția alimentelor, în așa fel încât să se evite cozile la preluarea pachetelor, respectându-se totodată calendarul pe care l-am propus. Pachetele conțin alimente de bază pe care toți românii trebuie să le aibă înainte de Sfintele Sărbători și este important ca acestea să le fie livrate la timp. Totodată, avem în plan ca, în Săptămâna Mare, să încărcăm pe cardurile sociale o nouă tranșă din ajutorul de 250 lei pentru alimente și mese calde pentru toți cei 2,4 milioanre de români beneficiari", a declarat ministrul Boloș.
Persoanele care vor beneficia de vouchere sociale pentru alimente și mese calde vor fi din categorii precum:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele - copii și adulți - încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare propriii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Pachetele primit de români au o valoare la raft de 390 de lei, cântăresc 25 de kilograme și conțin 12 alimente elementare, precum:
- făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
- mălai (4 pungi de 1 kg);
- paste făinoase (2 pungi de 400 g);
- ulei (4 sticle de 1 l);
- zahăr (2 pungi de 1 kg);
- orez (4 pungi de 1 kg);
- borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
- gem de fructe (un borcan de 360 g);
- gem de fructe dietetic (un borcan de 360 g);
- conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
- conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
- conserver pate din ficat de porc (5 cutii de 200 g).
Proiectul este finanțat prin POAD și își propune să livreze 7.133.112 de pachete în șase tranșe, prima fiind deja distribuită în perioada iunie - august 2020. Doar 5 din cele 6 tranșe au fost distribuite până la acest moment, iar bugetul pentru fiecare tranșă a fost de peste 49 milioane de euro.
Românii vor primi ajutor și în următorii ani
În urma Programului de Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, a fost alocat un buget de peste 980 de milioane de euro pentru ajutarea persoanelor vulnerabile, prin acțiuni precum:
- Sprijin pentru preșcolarii și elevii din învățământul de stat;
- Sprijin pentru cuplurile mamă – nou-născut, din grupurile defavorizate.
Comentarii