Szijjártó: Cooperarea UE-Rusia e importantă în 4 domenii
Budapesta consideră că relațiile dintre UE și Rusia trebuie evaluate din punct de vedere strategic și ”nu pot fi reduse nici la sancțiuni, nici la cazul Navalnîi”, le-a spus omologilor săi europeni Peter Szijjártó, ministrul ungar de externe.
"Sunt proteste în multe părți ale lumii față de rezultatele unor alegeri sau față de sistemele politice. Uniunea Europeană își exprimă opiniile în legătură cu acestea într-un fel sau altul și, în multe cazuri, Bruxellesul e acuzat de dublu standard”, a spus șeful diplomației ungare, la reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE), relatează AFP, preluată de EURACTIV.
Miniștrii de externe din UE au ajuns luni la ”un acord de principiu” în vederea adoptării de sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, decizie calificată de Moscova drept ”dezamăgitoare” și ”ilegală”.
Potrivit France Presse, sancțiunile vor viza patru oficiali de rang înalt responsabili de persecutarea lui Navalnîi.
Ministrul ungar de externe susține că în patru domenii cooperarea cu Rusia e importantă.
Comerțul e important din moment ce câteva ”state membre au putut să majoreze volumul schimburilor comerciale cu Rusia, chiar dacă noi (UE) am aplicat sancțiuni”, a spus Szijjártó, subliniind faptul că Rusia are un rol în gestionarea conflictelor din jurul Europei, conflicte care reprezintă, în general, cauzele profunde ale migrației.
Sectorul energetic e, de asemenea, important: "ne place sau nu, Rusia continuă să joace un rol important în aprovizionarea cu energie a Europei”, afirmă Szijjártó.
Totodată, Peter Szijjártó a subliniat importanța cooperării cu Rusia în lupta împotriva Sars-CoV-2. Ungaria, care a comandat deja două milioane de doze de vaccin rusesc, e singurul stat membru UE care a acordat o autorizație temporară vaccinului Sputnik V.
Background
Regimul iliberal de la Budapesta are relații bune cu Moscova, lucru pe care premierul Viktor Orban nu l-a ascuns niciodată, mergând împotriva poziției UE față de Rusia, mai ales după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.
Într-o analiză publicată în mai 2020, Visegradinsight.eu nota că în presa rusă Ungaria e descrisă drept o țară prietenoasă, fiind mai apropiată de Moscova decât de Bruxelles. Media rusești subliniază cooperarea dintre Rusia și Ungaria în vederea exercitării de presiuni asupra Ucrainei.
Comentarii