Situația în care se află personalul din învățământul românesc este prezentată cu lux de amănunte într-o petiție adresată Parlamentului European, anunță eurodeputatul Vlad Gheorghe.

Gheorghe susține că petiția abia a primit numărul de înregistrare necesar pentru a intra în circuitul parlamentar european, după ce a fost depusă în mod simbolic de Ziua Copilului, pe 1 iunie.

"În cuprinsul petiției, semnatarii citează numeroase încălcări ale cadrului legal european, de la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și până la Directiva 1152/2019 privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă în UE. Petiționarii menționează inclusiv sărăcia în muncă - faptul că profesorii, deși în multe cazuri ajung să muncească peste norma contractuală salarizată nu reușesc să depășească riscul de sărăcie. Este cazul debutanților cu un salariu de 2700 de lei în prezent, precum și al personalului nedidactic care prin noua ofertă a guvernului ar primi puțin peste 200 de lei în plus - sumă ce în mod evident nu îndepărtează suficient riscul de sărăcie și excluziune socială, deși trebuie subliniat - acești oameni muncesc zilnic și primesc un salariu", a anunțat eurodeputatul într-o postare pe Facebook.

De asemenea, petiția menționează imposibilitatea cadrelor didactice de a accesa resurse de formare continuă, deprecierea profesiei și încălcarea sistematică a alin.1, art. 31 din Cartă prin care se stipulează că ”orice lucrător are dreptul la condiții de muncă care să respecte sănătatea, securitatea și demnitatea sa”.

Totodată, petiționarii subliniază încălcarea legislației europene prin deficitul de cadre didactice, mai ales în rural, efectuarea de ore de lucru peste normă sau depunerea de eforturi suplimentare care generează dezechilibre între viața profesională și cea personală, contrar directivelor, rezoluțiilor și recomandărilor citate în cuprinsul textului.

Sunt amintite și rezultatele extrem de slabe din educația românească prin comparație cu media europeană, iar petiționarii identifică dezinteresul sistematic al guvernanților de a rezolva problemele din sistem ca fiind principala cauză pentru această contraperformanță.

"Voi cere dezbaterea acestei petiții în procedură de urgență. Tot de urgență ar fi trebuit să găsească și guvernanții României soluții pentru revendicările cadrelor didactice și personalului nedidactic. Nu este vorba doar despre drepturile profesorilor, ci de însăși calitatea actului educațional din țara noastră acum și în următorii ani. Educația cu persoane nepregătite, neremunerate corespunzător, nemotivate și nerespectate NU mai poate fi acceptată pentru copiii României nici acum, nici pentru generațiile viitoare", a mai spus Vlad Gheorghe.

Acesta dă asigurări că "revendicările nu vor fi uitate într-un sertar, nu vor fi ignorate, dimpotrivă - mă ocup ca alături de colegii mei europarlamentari din Comisia pentru petiții să găsim cea mai bună soluție ca drepturile românilor să fie respectate".