Liderii formațiunii Continuăm Schimbarea, Kiril Petkov și Asen Vasilev, au prezentat informații despre fraude scandaloase în auditarea proiectelor europene, efectuate în timpul guvernării GERB, notează ziarul Sega, din Bulgaria.

Conform schemei descrise de cei doi, în Bulgaria nu a existat nicio triere de proiecte care să fie auditate la întâmplare, iar selecția a fost deliberată. Aceasta s-a realizat cu ajutorul unui software neprofesional, fără măsuri de protecție împotriva manipulărilor și care nu lasă urme.

Sesizarea a fost depusă la Parchetul European, iar acesta este al doilea caz legat de fonduri europene pe care le-au semnalat Petkov și Vasilev.

Potrivit sesizării, abuzurile legate de auditul fondurilor europene au fost efectuate pe parcursul perioadei 2011-2022, a explicat Asen Vasilev. În loc să folosească software-ul achiziționat oficial, în valoare de 770.000 de leva, pentru a selecta aleatoriu proiectele care urmează să fie auditate, Agenția de Audit a Fondurilor Europene a folosit o platformă neprofesională - random.org.

În acest fel, au fost auditate doar proiecte mici, în valoare de 100.000, 200.000 de leva, iar proiecte în valoare de miliarde nu au fost auditate, inclusiv cele privind construcțiile de infrastructură rutieră.

„Trei persoane de la agenția în cauză au folosit random.org pentru a genera ce proiecte să fie auditate. Accesați random.org, vedeți site-ul de câteva ori, pentru a vă alege proiectele cu care vă simțiți confortabil și auditați-le doar pe acestea. Asta înseamnă că auditul fondurilor europene a fost absolut părtinitor. Proiectele au fost selectate în prealabil, proiectele reale nu au fost auditate, iar treaba asta s-a făcut cu protecție de sus, din câte avem informații”, a spus Vasilev.

El a amintit că și conducerea agenției a fost înlocuită de coaliția cvadripartită și există date despre documente care s-au șters în ultimul moment. Dovezile despre ceea ce era pe discuri înainte de ștergere sunt disponibile și atașate sesizării. 

Procurorii europeni lucrează deja și la un alt semnal al partidului, legat de fondurile europene - privind contractele de apărare juridică încheiate de Ministerul Dezvoltării Regionale, în dosare legate de programele europene.

„Încă din timpul guvernării interimare am primit semnalul că peste 500 de contracte de servicii juridice de la Ministerul Dezvoltării Regionale au fost adjudecate ilegal de-a lungul anilor, ministerul neavând dreptul de a folosi în procese firme de avocatură din exterior. Nu are deloc dreptul să facă astfel de încredințări. Acestea nu doar că au fost adjudecate, ci au fost certificate de Ministerul de Finanțe, după care niciunul dintre aceste contracte certificate nu a fost auditat de-a lungul anilor”, a declarat Vasilev. 

Contractele încheiate sunt în valoare de 5 milioane de euro, dintre care 50 sunt cu firma de avocatură a lui Menko Menkov, a mai spus Vasilev. Pentru aceste încălcări a fost schimbat directorul direcției care se ocupă de auditul fondurilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Dobrinka Mihailova, iar ulterior a fost repusă în funcție de guvernul interimar.

„Prima lege pe care o vom adopta după alegeri va fi cea privind Comisia pentru Combaterea Corupției și Confiscarea Averilor Dobândite Ilicit”, a afirmat Kiril Petkov, iar potrivit lui Vasilev, există o încercare intenționată de a readuce în posturi oamenii prinși în schemă, pentru a șterge urmele. „Singura modalitate de a preveni înlăturarea urmelor este să avem un guvern care să lucreze cu Parchetul European până la final”, a mai adăugat Vasilev.

Sursa: RADOR