Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea pentru un al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în contextul escaladării agresiunii militare a Moscovei împotriva Ucrainei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ultimul pachet de sancțiuni a fost conceput ”pentru a face Kremlinul să plătească” pentru escaladarea războiului din Ucraina prin ”simulacrele” de referendumuri din teritoriile ocupate de Rusia.

Von der Leyen a anunțat că Executivul UE va publica ”temeiul legal” pentru limitarea prețului petrolului, pentru a reduce veniturile rusești și pentru a stabiliza piața mondială a petrolului, relatează EURACTIV.

G7 a fost deja de acord cu impunerea unui astfel de plafon, dar statele membre UE au fost divizate în privința aplicării acestei măsuri.

Pe fondul presiunilor SUA de a avea un mecanism până pe 5 decembrie, când intră în vigoare o interdicție convenită anterior privind importurile maritime de țiței din Rusia, statele din Europa de Sud, în special, s-au opus acestui pas.

Propunerea include, de asemenea, interdicții suplimentare de import pentru produse rusești, care se estimează că vor priva Moscova de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro, și mai multe interdicții de export pentru tehnologii cheie utilizate pentru armată, cum ar fi componente pentru sectorul aviatic, componente electronice și substanțe chimice specifice.

Pachetul de sancțiuni ar interzice, de asemenea, cetățenilor UE să participe în consiliile de administrație ale companiilor de stat rusești.

”Rusia nu ar trebui să beneficieze de cunoștințele și de expertiza europeană”, a spus Von der Leyen.

Cel mai cunoscut caz de până acum e cel al fostului cancelar german Gerhard Schröder, care a atras critici și a pierdut beneficii din partea statului german din cauza legăturilor sale strânse cu companiile ruse de gaze de stat.

Propunerea de sancțiuni a Executivului UE include, de asemenea, înghețarea activelor și interdicții de călătorie împotriva persoanelor implicate în referendumurile care au avut loc în această săptămână, dar ar viza și oficiali de rang înalt ai Ministerului rus al apărării.

În plus, persoanele care ajută Rusia să eludeze sancțiunile s-ar putea confrunta și ei cu sancțiuni, conform propunerii prezentate miercuri.

Comisia Europeană a prezentat propunerea ambasadorilor statelor membre UE, care ar putea să o discute vineri în cadrul unei reuniuni.

Pentru a fi implementat, pachetul trebuie aprobat cu unanimitate.

Polonia, statele baltice și Irlanda au făcut eforturi pentru luarea unor măsuri mai dure în acest ultim pachet, printre care restricționarea cooperării cu sectorul nuclear comercial al Rusiei.