Dacă alegerile pentru Parlamentul European și cele locale din Ungaria vor fi, într-adevăr, în aceeași zi, opoziția va trebui să organizeze două campanii electorale absolut diferite, spune un expert ungar.

Partidul FIDESZ găsește în totdeauna un motiv despre care tot el spune adesea că este o ficțiune, o minciună, a declarat Richard Szentpéteri Nagy, jurist în drept constituțional, analist politic, referindu-se la ultima idee a FIDESZ, potrivit căreia în 2024 alegerile locale din Ungaria, care au fost planificate pentru toamnă, vor fi organizate în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, în luna mai sau la începutul lunii iunie, deoarece astfel ar putea fi economisiți 9-10 miliarde de forinți, scrie NÉPSZAVA.

Astfel, rivalii partidelor de guvernământ ar ajunge din nou într-o situație nedorită. Dealtminteri, partidele de opoziție au spus clar după înfrângerea suferită la alegerile parlamentare din aprilie că la alegerile pentru Parlamentul European se lansează separat în competiție, însă este posibil ca la alegerile locale să fie nevoite să încheie un acord de cooperare.

Potrivit portalului ungar Origó, ideea organizării alegerilor locale mai devreme, respectiv în primăvară, a fost amintită de Máté Kocsis. Liderul grupului parlamentar al FIDESZ a declarat că în acest sens vor depune săptămâna viitoare, în Parlament, o propunere legislativă. În opinia sa, nu pot exista probleme de neconstituționalitate nici în privința comasării datelor celor două alegeri, deoarece mandatul liderilor administrațiilor publice locale expiră la sfârșitul lunii octombrie 2024.

Această schimbare a datei presupune, însă, modificarea Legii fundamentale, deoarece data organizării alegerilor locale este stabilită pentru luna octombrie. Potrivit legilor în vigoare, în Ungaria, alegerile pentru Parlamentul European trebuie să aibă loc în luna mai sau în luna iunie, iar alegerile locale trebuie organizate în luna octombrie.

La alegerile pentru Parlamentul European se poate vota numai pe listele de partid, în timp ce la alegerile locale sunt aleși primarii și reprezentanții individuali, iar în cazul consiliilor județene, votul poate fi exprimat și pe listele de partid, astfel mandatele pot fi decise după liste, ceea ce înseamnă că este vorba despre două alegeri absolut diferite.

La alegerile pentru Parlamentul European partidele intră în competiție câte unul, deoarece aparțin diferitelor grupuri parlamentare, în schimb la alegerile locale, în 2019, alianța electorală a partidelor de opoziție a adus un succes mult mai mare, aproximativ jumătate din marile orașe, unde a dominat alianța FIDESZ-KDNP, a fost cucerită de partidele de opoziție.

Dacă cheltuielile ar fi contat într-adevăr, FIDESZ ar fi putut organiza în aceași zi cele două alegeri și în urmă cu trei ani, însă atunci interesele sale au fost cu totul altele. Potrivit lui Richard Szentpéteri Nagy, într-o democrație constituțională, unde administrația publică locală este mult mai descentralizată decât în Ungaria, ar fi de înțeles comasarea datelor alegerilor, deoarece alegerile locale ar genera o rată de participare mai mare și la alegerile pentru Parlamentul European.

"În situația actuală este vorba, fără îndoială, despre interesele de partid. Astfel, FIDESZ va pune opoziția într-o situație incredibil de dificilă, care va trebui să organizeze două campanii electorale absolut diferite, ceea ce nu numai din punct de vedere financiar va însemna o povară, dar ar putea crea o confuzie și în rândul alegătorilor faptul că partidele se lansează în competiție separat, dar și împreună, făcând campanie unul împotriva celuilalt, dar și în alianță, a mai spus analistul politic.

La întrebarea ziarului NÉPSZAVA, dacă nu este un paradox din punct de vedere constituțional faptul că primarii și consilierii aleși în luna mai își pot prelua funcția abia în luna octombrie, respectiv cei care au fost schimbați vor putea să rămână pe posturi încă cinci luni, juristul în drept constituțional a spus: "Este ideea unei minți nebune faptul că mandatele vor fi predate aproape după o jumătate de an de la alegeri". "Este îngrozitor și contravine concepției constituționale", a mai declarat Richard Szentpéteri Nagy, care a adăugat că "FIDESZ vrea din nou ceva din motive politice, doar propriile interese îl preocupă și iarăși nu le pasă de nimic".

În schimb, în opinia primarului orașului Tab, judeșul Somogy, Jenő Schmidt (FIDESZ), președinte al Asociației Administrațiilor Locale, nu este o problemă că după alegeri o localitate nu va fi condusă luni de zile de un primar ales, deoarece activitatea actualului primar poate fi restricționată prin legi. "De exemplu, nu poate adopta o decizie de unul singur, ci prin aprobarea Consililului Reprezentanților", a explicat Jenő Schmidt, care a adăugat: "În general, din punctul de vedere al funcționării această perioadă nu înseamnă aproape nimic, deoarece o localitate nu funcționează pe baza unor idei și decizii ad-hoc, ci pe baza unor procese pe termen lung, adică de obicei acțiunile sunt determinate de buget.

Perioada de tranziție poate fi neplăcută doar din cauză că în acest răstimp nu se vor putea soluționa anumite cazuri, nu se pot pregăti anumite proiecte, ceea ce va încetini într-un fel anumite procese". Jenő Shmidt a mai spus că nu știe dacă chiar merită din punct de vedere financiar ca cele două alegeri să fie organizate în același timp, însă este cert că va fi un lucru pozitiv pentru alegerile PE, deoarece alegerile locale reprezintă un interes mare, astfel că partiparea va fi implicit mai mare și la alegerile pentru Parlamentul European.

Sursa: RADOR