Europa ”încălzește motoarele” pentru ocolirea Bosforului, iar căile ferate grecești caută peste 4 miliarde de euro pentru a demara planurile de investiții în acest sens, potrivit Business Daily.

Grecia pregătește un pachet de mari proiecte feroviare în valoare de 4 miliarde de euro, cu orizont de realizare de cinci-zece ani. Înainte de gravul accident feroviar de la Tempi (ciocnirea dintre două trenuri, dintre care unul de pasageri, soldată cu moartea a peste 50 de pasageri n.trad.) acest pachet era "the next big thing" pentru căile ferate grecești.

Însă marile probleme relevate de accident, dar și distrugerile de proporții biblice provocate de furtuna Daniel în septembrie anul trecut, în corelație cu restrângerea canalelor comerciale din cauza războiului din Ucraina, au mutat centrul de greutate, iar căutarea de noi rute pentru mărfurile și cerealele ucrainene direcționează finanțările spre zona de est. Modernizarea tronsonului estic al căii ferate Egnatia este o prioritate, pentru a conecta porturile din nordul Greciei cu trei porturi din Bulgaria până la Dunăre.

Reînvierea ambițiosului proiect de ocolire a Bosforului, cu includerea României în acest plan, este poate ultima șansă pentru Grecia de a se afirma ca un hub de marfuri în sud-estul Mediteranei. Un bonus îl reprezintă includerea portului Alexandroupoli în coridoarele europene, estimându-se că acesta va atrage aproximativ 10% din traficul de marfă de pe Bosfor. În planul de investiții al noului OSE (compania feroviară a Greciei n.trad.), însumând peste 4,6 miliarde de euro pentru un orizont de zece ani, lucrările care vor duce la modernizarea tronsonului Egnatia de Est sunt singurele pentru care lucrurile sunt puse cu adevărat în mișcare.

Deficitul de finanțare a adus întârzieri mari pentru cele șase licitații organizate de ERGOSE (compania pentru lucrări de infrastructură feroviară din Grecia n.trad.), care au început cu mare avânt la sfârșitul anului 2021, dar care care au încetinit ritmul după aceea.

Ocolirea Bosforului pentru mărfuri în valoare de 650 de milioane de euro

Rutele comerciale blocate în Marea Neagră și perturbările geopolitice din sud-estul Mediteranei au reaprins interesul pentru proiectul Sea2Sea. Proiectul, care a început ca un parteneriat greco-bulgar, va forma un coridor de transport de marfă multimodal, care va lega porturile Salonic, Kavala, Alexandroupoli cu porturile Burgas, Varna și Ruse de la Marea Neagră și, respectiv, Dunăre.

Noul coridor, al cărui tronson grecesc coincide cu tronsonul estic al căii ferate Egnatia din Macedonia Centrală până la Evros, va oferi mărfurilor posibilitatea de a ocoli strâmtorile Bosfor și Dardanele. Se estimează că mărfuri în valoare de 650 de milioane de euro vor fi transportate anual din nordul Greciei până la granița cu România.

Grecia a început să lucreze cu diverse viteze la partea sa de proiecte feroviare care vor lega prin linii ferate moderne transporturile maritime de cele feroviare. Cele două licitații majore ERGOSE pentru construirea unei noi linii în tronsonul Salonic - Toxotes, în valoare de 1,68 miliarde euro, și modernizarea liniei existente cu semnalizare, ETCS și electrificare pe tronsonul Alexandroupoli - Ormenio, în valoare de 1,07 miliarde euro, au ajuns în faza a doua. În prima fază au participat toate marile grupuri grecești de construcții: GEK TERNA - Intrakat, Aktor-Mytileneos, Avax-Alstom. De notat că prin construcția noii linii de cale ferată, în lungime de 206 km, se va reduce durata unei curse pe ruta Salonic-Alexandroupoli cu cel puțin 3 ore.

Cele trei axe de acțiune

Legăturile rutiere și feroviare dintre Grecia și Bulgaria există din octombrie anul trecut, când proiectul a fost reactivat și cu participarea României, și se află pe agenda permanentă a întâlnirilor frecvente dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis și cel bulgar, Nikolai Denkov. După recenta vizită a lui Denkov la Atena, ministrul grec al infrastructurii și transporturilor, Christos Staikouras, a avut ieri o întâlnire în Bulgaria cu miniștrii finanțelor, transporturilor și comunicațiilor, dezvoltării regionale și lucrărilor publice.

Ca pași următori, este de așteptat ca Grecia - Bulgaria - România să semneze un Memorandum de Înțelegere, care va redacta un task force tripartit condus de miniștrii de resort. Subiectul memorandumului de înțelegere va fi finanțarea, dezvoltarea, construcția și gestionarea unui coridor de transport multimodal între cele trei țări.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA