Comisia Europeană a aprobat planul de redresare și reziliență transmis de autoritățile de la Dublin. Irlanda este al 17-lea stat membru care a primit OK-ul Comisiei pentru planul său.

Irlanda vrea să utilizeze 989 milioane de euro din Facilitatea de Redresare și Reziliență, granturi care vor fi utilizate pentru investiții și reforme pentru a-și întări economia afectată de pandemia de COVID-19.

Planul Irlandei prevede că 42% din suma alocată vor fi utilizate petru măsuri climatice, iar 32% din alocare este pentru tranziția digitală.

Mecanismul de redresare și reziliență este elementul central al instrumentului NextGenerationEU, cu împrumuturi și granturi în valoare totală de 672,5 miliarde de euro. Fondurile pot fi utilizate pentru sprijinirea reformelor și a investițiilor făcute de țările UE pentru a atenua impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 și a face economia Europei mai durabilă, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru provocările și oportunitățile oferite de tranziția către o economie verde și de tranziția digitală.

Pentru a accesa fonduri din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre prezintă planuri naționale de redresare și reziliență, care vor fi aprobate de Consiliul UE, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană. 

Până acum 25 de state membre și-au transmis planurile de redresare către Comisie, Bulgaria și Olanda fiind singurele țări care încă nu și-au finalizat planurile. 

Comisia Europeană a evaluat pozitiv deja 16 dintre planurile trimise, în afară de cel al Irlandei, iar Consiliul a aprobat marți 12 dintre acestea, deschizând astfel calea către distribuirea primelor fonduri din facilitatea de redresare și reziliență.