Sesiunea plenară inaugurală a Conferinței privind viitorul Europei a avut loc sâmbătă la Strasbourg.

Reuniunea a început cu declarațiile copreședinților comitetului executiv. Reprezentanții, inclusiv cei ai cetățenilor, au discutat apoi despre obiectivul și așteptările conferinței, alcătuite din grupurile de dezbatere implicând cetățeni europeni, grupurile de dezbatere/evenimentele de la nivel național și platforma digitală multilingvă. Evenimentul cetățenilor europeni din Lisabona, ce a avut loc în Portugalia pe 17 iunie, a fost de asemenea salutat de către copreședinți.

A doua parte a sesiunii plenare a pus accentul pe chestiuni de o natură mai procedurală, inclusiv calendarul sesiunilor plenare ale Conferinței, al grupurilor de dezbatere implicând cetățeni europeni și al evenimentelor cetățenilor europeni.

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni se vor reuni în septembrie și octombrie pentru a pregăti sugestiile pentru viitoarele dezbateri ale plenului. Printre acestea se numără și un set de recomandări pentru ca Uniunea să monitorizeze situația, bazate pe contribuțiile colectate în cadrul conferinței prin intermediul platformei.

Următoarea sesiune plenară este programată pe 22 și 23 octombrie.

Sesiunea plenară a conferinței este alcătuită din 108 membri ai Parlamentului European, 54 reprezentanți ai Consiliului (câte doi pentru fiecare stat membru) și trei din partea Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți din partea tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate, și cetățeni.108 cetățeni europeni vor participa pentru a discuta propunerile grupurilor de dezbatere și ale platformei digitale multilingve: 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere europene, dintre care cel puțin o treime vor avea sub 25 de ani, și 27 din partea grupurilor de dezbatere sau a evenimentelor naționale (câte unul pentru fiecare stat membru), precum și președintele Forumului European al Tineretului (European Youth Forum). Procesul de selecție a reprezentanților cetățenilor va fi finalizat în viitorul apropiat.

Vor participa, de asemenea, 18 reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European, precum și alți opt, atât din partea partenerilor sociali, cât și a societății civile. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate va fi invitat atunci când va fi discutat rolul internațional al Uniunii Europene. Pot fi invitați, de asemenea, reprezentanți ai principalelor părți interesate. Sesiunea plenară a conferinței va respecta principiul egalității de gen.

Cetățenii din întreaga Europă pot participa deja la Conferință prin intermediul Platformei digitale multilingve. Aceasta este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.