PNL a prezentat luni programul politic pentru alegerile europarlamentare, structurat pe 20 de capitole. Printre prioritățile liberalilor se numără aderarea la Schengen, la Zona Euro și accesarea mai multor fonduri europene.

"Se știe că mai mult de jumătate din reglementările care ne afectează viața nu sunt hotărâte în Parlamentul Național, ci sunt hotărâte la nivelul instituțiilor europene, în mecanismul de codecizie dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. Reglementările de la nivel european pot să genereze avantaje dar în anumite cazuri pot să genereze dezavantaje pentru România sau pentru cetățenii români. Misiunea principală a celor care reprezintă România în Parlamentul European și în instituțiile europene este aceea de a utiliza toate pârghiile de negociere pe care le au la dispoziție pentru a reuși să influențeze deciziile la nivel european în favoarea României iar deciziile să genereze efecte benefice pentru România", a declarat Ludovic Orban la evenimentul de lansare a programului politici.

Astfel, conform programului, la capitolul "obiective concrete", PNL vrea înființarea unui mecanism care să monitorizeze situația statului de drept și respectarea drepturilor fundamentale în toate statele Uniunii Europene, aderea cât mai curând a României la Spațiul Schengen, da și aderarea la Zona Euro.

De asemenea, liberalii promit că vor obține cel puțin la fel de multe fonduri europene pentru România în Bugetul 2021-2027 prin comparație cu perioada 2014-2020 și va simplifica absorbția lor. PNL mai arată că va sprijini un nivel al plăților directe la hectar pentru agricultorii români la nivelul mediu din UE.

O altă măsură este obținerea de fonduri europene pentru construcția sau finalizarea lucrărilor la autostrada Pitești - Sibiu, autostrada Comarnic - Brașov, autostrada Târgu Mureș - Iași - Ungheni, drumul expres Craiova - Pitești și șoseaua de centură a Bucureștiului.

Totodată, programul politic mai propune și reabilitarea tuturor clădirilor rezidențiale încadrate în clasa seismică I, dar și reabilitarea termică, din bani europeni, a 500.000 de apartamente din România.

La capitolul sănătate, PNL promite că va sprijini construcția și dotarea până în 2024 a trei spitale regionale la standarde europene.

De altfel, aceștia promit că vor xolicita 40.000 de bilete de tren gratis pentru tinerii români care împlinesc 18 ani și vor să călătorească în Europa, dar și 20.000 de burse Erasmus în fiecare an pentru studenții din România.

Programul politic complet poate fi consultat AICI.