Consiliul a adoptat marți o decizie de punere în aplicare de modificare a planului de redresare și reziliență al Luxemburgului.

Se preconizează că, în cursul anului 2023, treptat, fiecare dintre cele 27 de state membre va solicita decizii de punere în aplicare privind actualizări ale planurilor lor naționale de redresare și reziliență cel puțin o dată, pentru a accesa noile granturi REPowerEU, ori pentru a solicita împrumuturi disponibile, sau pentru a ține seama de alocarea actualizată din cadrul MRR.

Actualizarea planului Luxemburgului este de natură tehnică. Scopul acesteia este de a lua în considerare actualizarea contribuției financiare maxime, care a fost redusă (82,7 milioane EUR în loc de 93,3 milioane EUR). Evaluarea pozitivă a planului Luxemburgului de către Consiliu în ceea ce privește relevanța, eficacitatea, eficiența și coerența acestuia rămâne neschimbată.

Ținând seama de contribuția financiară maximă redusă și de planul de redresare și reziliență actualizat al Luxemburgului, măsurile care contribuie în mod eficace la tranziția verde reprezintă 68,8 % din alocarea sa totală, comparativ cu 60,9 %, cum figura în planul inițial. Măsurile care contribuie în mod eficace la tranziția digitală reprezintă 29,6 % din alocarea totală, comparativ cu 31,6 %, cum figura în planul inițial.

Luxemburgul a fost printre primele state membre ale căror planuri naționale de redresare și reziliență au primit undă verde (la 13 iulie 2021).

Contribuția financiară maximă din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență pentru sprijinul financiar nerambursabil destinat fiecărui stat membru a fost actualizată la 30 iunie 2022. La 11 noiembrie 2022, Luxemburgul a prezentat Comisiei un plan național actualizat, pentru a lua în calcul această contribuție financiară maximă actualizată.