Poliția Națională a Ucrainei a documentat moartea a 9.700 de civili ucraineni ca urmare a invaziei la scară largă, declanșată de Rusia pe 24 februarie 2022, scrie RBC Ucraina.

Datele au fost furnizate miercuri de șeful Departamentului Principal de Investigații (GSU) al Poliției Naționale a Ucrainei, Maksim Țuțkiridze.

Acesta a declarat, într-un interviu pentru agenția Interfax-Ucraina, că în momentul de față se știe că aproape 7.000 de civili au dispărut, iar pagubele cauzate de pierderea locuințelor și a proprietăților ucrainenilor au depășit 40 de miliarde de hrivne (aproape 984 de milioane EUR).

"Poliția a documentat moartea a 9.700 de ucraineni, alți 11.000 au fost răniți și aproape 7.000 au fost dați dispăruți. Aceștia sunt toți civili" - a subliniat oficialul ucrainean. De asemenea, potrivit reprezentantului Poliției Naționale a Ucrainei, dintre cei 18.000 de copii afectați în mod direct de război, 522 au murit.

Autoritățile au inițiat proceduri penale cu privire la 14.000 de copii ucraineni care au fost deportați de ruși în Rusia și în Belarus. Totodată, Țuțkiridze a menționat că cifrele menționate mai sus se referă doar la teritorii neocupate de către ruși. "Chiar mi-e frică să-mi imaginez ce se întâmplă în ocupație. Nu știm tot adevărul, va fi necesar să strângem mărturii și dovezi bucată cu bucată, în viitor. La Mariupol, inamicul a șters pur și simplu casele de pe fața pământului și nu se știe dacă acolo au fost oameni.

"Ucrainenii au murit nu numai din cauza obuzelor, ci și ca urmare a funinginii, au murit prin sufocare" - a explicat reprezentantul Poliției Ucrainei. Totodată, potrivit acestuia, de la începutul războiului rușii au distrus și au avariat în Ucraina 3.700 de instituții de învățământ, 1.600 de spitale, aproape 9.000 de obiective de infrastructură critică și 185.000 de clădiri rezidențiale.

"În ce privește proprietatea, au avut de suferit atât cetățenii care și-au pierdut casele cât și statul. În ce privește daunele directe pe care le-am calculat pe baza rezultatelor examinărilor, ucrainenii au pierdut case și proprietăți de peste 40 de miliarde de hrivne! Iar eu vorbesc acum doar despre acele cazuri care sunt cercetate de poliție și pentru care există deja estimări economice" - a subliniat șeful GSU.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA