Liderul Partidului Popular European pledează pentru blocarea frontierelor externe, proceduri de azil în Africa și o nouă misiune mediteraneană.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, cere o schimbare fundamentală a politicii UE privind refugiații. „Statele UE se îndreaptă ca niște somnambule către o nouă criză majoră a migrației”, a declarat vicepreședintele CSU pentru publicațiile grupului media Funke. „Municipiile gem, capacitatea pentru migranții care vin pe rutele mediteraneene este epuizată”.

Înainte de summitul special al UE privind migrația din februarie, Weber a propus un plan în trei puncte care prevede garduri la frontierele externe, cereri de azil procesate în afara UE și o nouă misiune în Marea Mediterană.

„Gardurile sunt întotdeauna ultima soluție, dar avem nevoie de ele oriunde grupări de traficanți de persoane încearcă cu succes să ocolească legea europeană”, a spus Weber. Ca exemple, el a numit granița de est a UE, regiunea mediteraneană și granițele Bulgariei cu Grecia și Turcia.

Weber a cerut, de asemenea, „modificarea substanțială a procedurilor de azil” care nu trebuie neapărat să aibă loc în Uniunea Europeană. El a sugerat deschiderea de birouri UE în Tunisia sau Egipt, de exemplu, unde oamenii din Africa să poată solicita azil în Europa.

La frontierele externe ale UE, trebuie să existe „cel puțin o verificare rapidă a celor care solicită azil”, a adăugat Weber, scrie Tagesspiegel citând AFP.

Manfred Weber spune că salvarea migranților care vin pe rute maritime trebuie să fie „o sarcină suverană a statelor” și nu ar trebui lăsată în seama organizațiilor neguvernamentale. „De aceea, trebuie să examinăm relansarea unei misiuni UE în Marea Mediterană”.

De la criza refugiaților din 2015, UE nu a reușit să ajungă la un acord asupra unui nou pact privind azilul.

Chestiunea va fi abordată la summitul special al șefilor de stat și de guvern, care va avea loc la Bruxelles, pe 9 și 10 februarie.