Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de noi reactoare modulare mici (SMR) în șase locații, au declarat joi directori din cadrul companiei care va construi instalațiile nucleare, relatează Reuters.

Guvernul a anunțat că urmărește să accelereze eliminarea treptată a cărbunelui și intenționează să construiască infrastructură de energie regenerabilă și nucleară pentru a aborda provocările legate de schimbările climatice și pentru a asigura surse stabile de energie.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între cel mai mare rafinător din Polonia, Orlen, și compania de produse chimice Synthos, intenționează să implementeze primele SMR-uri din țară până în 2030.

„Guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru construirea a 24 de unități de ultimă generație de tip GE Hitachi BWRX-300 în Polonia”, a declarat directorul executiv al OSGE, Rafal Kasprow, la Summitul Net Zero Nuclear, eveniment ce are loc în contextul conferinței COP28 din Dubai.

„Este într-adevăr un nou început – o nouă eră – pentru Polonia”. Ministerul polonez al Climei a declarat că reactoarele vor fi construite în Włocławek, Stawy Monowskie, Stalowa Wola, Ostrołęka, Nowa Huta și Dąbrowa Górnicza. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA