Polonia a cerut Comisiei Europene să oprească amenzile pentru subminarea independenței justiției, afirmând că lucrează la desființarea camerei disciplinare pentru judecători, un subiect contencios cu Bruxellesul.

Varșovia datorează în prezent 70 de milioane de euro pentru că nu a pus imediat capăt tuturor activităților camerei disciplinare în conformitate cu verdictul Curții de Justiție a UE privind o schemă amplu criticată pentru că permite guvernului să înlăture judecătorii care îi pun politicile sub semnul întrebării, relatează Agerpres.

Potrivit unei scrisori din 10 ianuarie consultate de Reuters, ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, precizează că șeful Curții Supreme a decis deja să nu mai încredințeze unele cazuri camerei disciplinare, iar guvernul analizează noi schimbări la sistemul judiciar.

"Îi cer Comisiei să amâne trimiterea de somații de plată până când reformele planificate sunt implementate", a scris el.

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că astfel de argumente nu sunt nici noi, nici suficiente, și că executivul UE va trimite vineri prima factură Varșoviei.

Comisia Europeană urmează să impună Poloniei amenzi în valoare de circa 70 de milioane de euro în săptămânile următoare pentru că nu a renunțat la Camerca disciplinară destinată judecătorilor, au declarat recent surse pentru Reuters.

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a introdus Camera disciplinară pentru judecători în 2017, în cadrul unor modificări radicale ale legilor justiției, schimbări criticate de UE pentru că subminează independența instanțelor și judecătorilor.