Varșovia va contesta decizia Comisiei Europene de a reține bani din alocarea bugetară pentru Polonia, ca penalități în disputa cu Cehia privind mina Turów, anunță Guvernul polonez.

Amenda de 50.000 de euro pe zi a fost aplicată Poloniei pentru nerespectarea măsurilor provizorii decise de Curtea de Justiție a UE, care a stabilit că autoritățile poloneze trebuie să închidă mina de lignit de la Turów, situată aproape de granița cu Cehia, relatează EURACTIV.com.

Praga a sesizat anul trecut CJUE, invocând impactul nociv al minei asupra apei din zonele învecinate.

Întrucât Polonia a refuzat să plătească după decizia instanței europene, "Comisia a informat marți Guvernul polonez că Executivul UE va proceda la executarea amenzilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Balazs Ujvari, citat de Reuters. Suma pentru prima lună de penalități, în valoare de 15 milioane de euro, urmează să fie dedusă din fondurile UE pentru Polonia în următoarele 10 zile.

Guvernul polonez a declarat că va face recurs la decizia CE de a impune amenzile, a anunțat purtătorul de cuvânt Piotr Müller. Polonia și Cehia au ajuns la o înțelegere privind mina, iar cehii au promis că își vor retrage plângerea, a adăugat el.

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) din Polonia a criticat decizia Comisiei, pe care europarlamentara Jadwiga Wiśniewska a numit-o "ridicolă".

"E o presiune politică exercitată asupra Guvernului de dreapta de la Varșovia, care - ținând cont de binele cetățenilor și de grija pentru siguranța energetică a țării - , nu a fost de acord cu închiderea ilegală a minei Turów”, a spus ea, citată de site-ul pro-guvernamental wPolityce.pl.

"Amenzile sunt inadecvate și sunt cele mai mari din istorie. Niciodată până acum o țară UE nu a fost pedepsită cu o amendă zilnică atât de mare”, a subliniat un alt europarlamentar Zbigniew Kuźmiuk, intervievat de postul național de radio din Polonia.