nstanța de la Strasbourg a fost sesizată de cinci cupluri ale căror căsătorii fuseseră refuzate de autoritățile locale, pe motiv că legea poloneză autorizează doar uniunea dintre un bărbat și o femeie, conform Le Monde.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marți, 12 decembrie, Polonia pentru încălcarea dreptului la respectarea vieții private din cauza absenței unui cadru legal care să asigure „recunoașterea și protecția” cuplurilor de același sex.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, cu sediul la Strasbourg, a fost contactată de cinci cupluri poloneze din Lodz, Cracovia și Varșovia, ale căror căsătorii fuseseră refuzate de autoritățile locale, pe motiv că legea poloneză autorizează numai uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Apelurile lor la instanțele naționale au fost respinse. Aceste cupluri au estimat, în fața magistraților europeni, că au fost „dezavantajate din cauza lipsei de recunoaștere oficială a relației lor”, de exemplu în fața autorităților fiscale, în privința drepturilor sociale sau a drepturilor familiale, explică instituția într-un comunicat de presă.

CEDO le-a dat dreptate. Curtea reamintește cu această ocazie că statele semnatare ale Convenției Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului sunt „obligate să ofere un cadru juridic care să permită persoanelor de același sex să beneficieze de recunoașterea și protecția adecvată a relațiilor lor de cuplu”, fie căsătorie, fie o formă de uniune.

Alte patru țări deja condamnate în 2023

Înainte de Polonia, Rusia, România, Bulgaria și chiar Ucraina au fost condamnate din același motiv în 2023. CEDO insistă asupra faptului că „atitudinile sociale majoritare actuale dintr-o anumită țară nu pot justifica, prin ele însele, diferențe de tratament în baza orientării sexuale”. Curtea amintește că „nu există nicio bază pentru a considera că recunoașterea și protecția legală a cuplurilor de același sex ar putea, în sine, să dăuneze familiilor constituite în mod tradițional”.

„Simt o mare ușurare. Sper că această decizie va constitui un prim impuls puternic în favoarea schimbării și a egalității de șanse, după schimbarea guvernului”, a declarat Krzysztof Alcer, unul dintre solicitanți, Agenției France-Presse. „Probabil va trebui să așteptăm până când un alt președinte polonez va prelua mandatul, unul care nu este homofob. Dar merită așteptarea”, a adăugat el.

CEDO este un tribunal internațional responsabil de plângerile cu privire la încălcările Convenției Europene a Drepturilor Omului în cele patruzeci și șase de țări care au ratificat acest text. Aceste țări, inclusiv Franța și toți membrii Uniunii Europene, sunt reunite în cadrul unei instituții internaționale, Consiliul Europei, care are sediul la Strasbourg.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA