Părea un model de sprijin, numai că printr-o schimbare bruscă, Jaroslaw Kaczynski, eminența cenușie a guvernului polonez, a trântit în nas ușa Kievului, impunând un embargo extrem de dur asupra importului de cereale și blocând exportul de arme.

''Nu le vom mai da Ucrainei. Cele moderne pe care le cumpărăm ne servesc pentru a ne apăra'', a adăugat șeful executivului, Morawiecki. Pentru a îndulci pilula, Varșovia a anunțat totuși că hub-ul Rzeswoz va continua să acționeze ca o ușă rotativă pentru armele NATO îndreptate către frontul ucrainean, scrie publicația italiană Avvenire.

Un adevărat triumf al egoismului polonez, care cu ocazia războiului din Ucraina, a făcut un comerț grozav, eliberându-se de ''fierul vechi'' sovietic și înnoindu-și arsenalul cu arme de ultimă oră.

Din 24 februarie, politica PiS a devenit devastatoare. A plasat cel puțin douăzeci și patru de comenzi majore pentru noi arme, justificându-le cu amenințarea rusă aflată atat de aproape.

''După Ucraina, noi vom fi următoarea victimă'', așa suna ''mantra'' repetată mecanic la Varșovia. O logică ce seamănă mai degrabă cu nebunie curată: cele 500 de lansatoare de rachete Himars care sosesc vor costa 10 miliarde de dolari și vor trebui plătite și cele 82 de avioane americane-coreene, cele 1.366 de tancuri, cele 700 de tunuri autopropulsate și un număr infinit de antirachete, sisteme antiaeriene și rachetele antinave deja comandate.

Unele cercuri apropiate puterii, avertizează precaute: ''Dacă s-ar termina banii, am risca să pierdem alegerile parlamentare din 15 octombrie''.

Dar cum poate Polonia, care nu este o țară prosperă, să-și permită aceste ''cumpărături compulsive''?

Printr-o o serie de ''șmecherii'': în primul rând, prin creșterea dramatică a bugetului de război, care într-un an a ajuns de la 12, la 20,5 miliarde de euro (4% din PIB). În al doilea rând, prin atragerea unui fond extrabugetar de 8 miliarde, finanțat de Banca Națională cu obligațiuni suverane pentru a fi reinvestite în arme.

Partea proastă este că și europenii plătesc pentru bulimia poloneză cu Fondul pentru pace (EFF), un alt activ extrabugetar, pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru "a trăda" tratatele comunitare care interzic utilizarea bugetului UE în scopuri militare.

Fondul este chiar în creștere, după ce în iunie a sărit de la 8, la 11,5 miliarde de euro. Și-așa se naște un dubiu: nu cumva lobby-ul polonez a complotat cu succes pentru a extrage mai mulți bani din cele patru țări care suportă povara veniturilor?: Germania (25%), Franța (18%), Italia (13%) și Spania (9%). ). Ne place sau nu, Bruxelles-ul rambursează Varșoviei prețul armelor sovietice care au ajuns pe front, asigurându-i bani pentru achizițiile de război.

Însă avioanele, tancurile și artileria care sosesc în Polonia vorbesc toate în americană și în coreeană. Un autentic ''harakiri'' european în beneficiul PGZ (Grupul de armament polonez) și al comercianților de moarte străini. Datorită transferurilor tehnologice, Polonia va avea o industrie națională competitivă, care în viitor va exclude produsele europene.

Think tank-ul Iris denunță: ''Varșovia nu contribuie la programele de cooperare continentală''.

În schimb se asociează cu actori non-europeni pe care îi însoțește în boicotul autonomiei strategice continentale. În avantajul imperialismului american și al afacerilor rechinilor de peste mări, fără a lua în considerare că o UE slabă, va fi din ce în ce mai la cheremul expansionismului rus. O afacere neliniștitoare.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA