Guvernul polonez a anunțat luni că finanțează funcționarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, rețea esențială pentru comunicațiile armatei din această țară, informează AFP, citată de Agerpres.

"Astăzi, avem peste 20.000 de (terminale) Starlink, a căror funcționare este finanțată de Polonia", a declarat prim-ministrul polonez pentru digitalizare Krzystztof Gawkowski, în timpul unei vizite la Kiev, citat de agenția PAP.

"Starlink își aduce sprijinul pentru armata ucraineană, dar și pentru spitale", a subliniat el.

În ianuarie, Ministerul pentru Digitalizare polonez a anunțat că Varșovia este "cel mai mare furnizor de terminale Starlink" pentru Kiev, cu 7.990 de terminale transmise.

Starlink dispune de o rețea de peste 2.000 de sateliți cu orbită joasă deasupra Pământului, conectate la terminale terestre ce permit generarea de Wi-Fi și prin urmare acces la internet.

După declanșarea invaziei ruse, societatea lui Elon Musk, Space X, a livrat acolo mai multe mii de terminale, esențiale pentru comunicațiile armatei ucrainene.

Ucraina și Elon Musk întrețin de mai multe luni relații complexe. Kievul i-a mulțumit pentru că a desfășurat sateliți, însă mai târziu și-a exprimat indignarea atunci când el a propus ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a obține pacea.

Gawkowski s-a deplasat luni într-o vizită-surpriză la Kiev, unde a avut o întrevedere cu ministrul pentru transformare digitală Mihailo Fedorov. Cei doi responsabili au semnat un memoradum de cooperare în domeniul securității cibernetice.

"Am convenit că amenințările Rusiei față de Polonia și Ucraina în domeniul cibernetic sunt foarte similare", a adăugat ministrul polonez. "Polonia este angajată într-un război cibernetic rece cu Rusia", a mai declarat Gawkowski.

Guvernele german și ceh au acuzat la începutul lunii mai hackeri ruși controlați de Moscova de o recentă campanie de atacuri cibernetice în țările lor, "un comportament rău intenționat" la care UE a promis un răspuns ferm.