Exit poll-urile de la alegerile de duminică din Polonia arată că cele trei partide de opoziție au o șansă mare de a forma un guvern de coaliție, deși partidul conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a ieșit pe primul loc.

Rezultatul alegerilor s-ar putea dovedi decisiv pentru echilibrul de putere în UE, deoarece menținerea la putere timp de opt ani a PiS, partid național-conservator (afiliat conservatorilor și reformiștilor europeni) ar putea fi pe cale să se încheie, relatează EURACTIV Polonia.

Europarlamentarul și fostul ministru de externe Radoslaw Sikorski a spus că alegerile vor pune capăt unei "nebunii" anti-UE.

Cu un rezultat de 33,5%, PiS (membru al formațiunii paneuropene Conservatorii și Reformiștii Europeni) și-a revendicat deja victoria, dar, dacă numărul voturilor confirmă rezultatul, chiar și o coaliție cu Partidul Confederației - de extremă dreapta - ar putea fi insuficientă pentru a avea o majoritate parlamentară.

Coaliția Civică (KO), de opoziție, A Treia Cale și Partidul Stânga au câștigat împreună mai mult de jumătate din voturi.

"Dacă rezultatele oficiale dau opoziției majoritatea, cel mai probabil toate cele trei partide se vor așeza la masa negocierilor", a declarat europarlamentarul KO și fostul premier polonez Ewa Kopacz pentru EURACTIV.pl imediat după publicarea exit poll-urilor.

Potrivit sondajelor publicate după închiderea urnelor, KO se află pe locul al doilea cu 31,4%, înaintea Partidului A Treia Cale, care a obținut un scor surprinzător de mare - 13,9%. Stânga s-a clasat pe locul patru, cu 9,8%, înaintea Confederației (7,7%).

Șanse mari pentru opoziție să formeze guvernul

 

Cele mai mari trei partide de opoziție, care sunt, de fapt, alianțe formate din formațiuni mai mici, au poziții diferite cu privire la mai multe probleme, inclusiv avortul sau căsătoria între persoane de același sex.

Însă Radoslaw Sikorski, europarlamentar și fost ministru de externe, consideră că, în ciuda diferențelor, ei pot găsi un teren comun, deoarece toți împărtășesc un obiectiv comun.

"Acest obiectiv este de a pune capăt nebuniei PiS și de flirt cu Estul, de a restabili statul de drept și democrația în Polonia și de a restabili relațiile bune cu vecinii noștri, cu excepția Rusiei și Belarusului, și cu UE. instituțiilor”, a declarat el presei.

De-a lungul guvernării de opt ani, PiS a fost cunoscut în UE pentru că a intrat într-un conflict cu Comisia Europeană, care a criticat formațiunea de guvernământ din Polonia pentru reforme controversate judiciare și alte reforme care au subminat grav statul de drept și drepturile fundamentale în Polonia.

De asemenea, PiS și-a înrăutățit relațiile cu Berlinul și Kievul în ultimele luni. O mare parte din campania sa electorală a vizat Germania, în timp ce relațiile bune anterioare cu Ucraina s-au răcit din cauza certurilor legate de importul de cereale din Ucraina.

Întrebat cine ar fi prim-ministru dacă actuala opoziție ar forma un guvern, el l-a indicat pe liderul KO și fost președinte al Consiliului European Donald Tusk. Acesta a mai fost prim-ministru între 2007 și 2014.

"El este șeful celui mai mare partid din viitoarea coaliție, așa că este destul de evident", a spus el.

Întrucât Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga au o majoritate suficientă, președintele Andrzej Duda, chiar dacă el însuși provine din PiS, ar trebui să îi dea lui Tusk mandat pentru a forma un guvern", a declarat europarlamentarul KO Andrzej Halicki pentru EURACTIV.pl.

Lovitură grea pentru eurosceptici

Pierderea puterii de către PiS (ECR) în Polonia ar fi o veste proastă pentru prietenii europeni ai partidului, inclusiv pentru Fidesz din Ungaria și Frații Italiei (FdI).

Liderii acestor partide, premierul Ungariei Viktor Orbán și omologul său italian Giorgia Meloni ar pierde un aliat esențial în Consiliul European.

Situația e complet diferită pentru Partidul Popular European (PPE), din care fac parte atât Coaliția Civică, cât și Partidul Popular Polonez (PSL), care, împreună cu Polonia 2050 - ecologiști de centru - a format alianța A Treia Cale.

În timpul campaniei electorale, prim-ministrul PiS, Mateusz Morawiecki, și liderul influent al partidului, Jarosław Kaczyński, au acuzat PPE și pe șeful acestuia, Manfred Weber, de tentativă de a se amesteca în procesul electoral din Polonia pentru a sprijini KO și PSL.

De asemenea, Renew Europe, din care fac parte Polonia 2050, socialiștii și democrații, are un motiv de sărbătoare.

Dacă rezultatele oficiale, care ar trebui publicate în zilele următoare, confirmă exit-poll-urile, ele vor fi "o lumină la capătul tunelului", a spus Kopacz, referindu-se la influența potențialei victorii a opoziției asupra peisajului politic din Europa.

Ea a spus că este convinsă că țările dominate de populism "vor lua exemplul Poloniei și vor vedea că este posibil să se întoarcă pe calea democrației și a parteneriatului cu UE".

Polonezii au ales noua direcție de dezvoltare a țării, care nu este anti-europeană, ci pro-europeană, a adăugat Halicki.

PiS forțat să-și caute parteneri

Deși viitorul său la putere rămâne incert, PiS și-a trâmbițat victoria electorală, Kaczyński susținând că al treilea mandat consecutiv al partidului a garantat suveranitatea Poloniei față de Bruxelles și alte forțe externe.

"Nu vom permite Poloniei să piardă ceea ce este cel mai de preț: independența. Asta, cu siguranță vom putea face și o vom face. Dar, bineînțeles, vom face tot posibilul pentru ca, în ciuda acestei coaliții împotriva noastră, programul nostru să fie implementat", a spus Kaczyński după publicarea primelor exit poll-uri.

PiS va fi cel mai probabil forțat să caute parteneri de coaliție pentru a-și asigura o majoritate. Acest lucru poate să nu fie ușor, deoarece alianța cu Confederația s-ar putea să nu se dovedească suficientă din cauza rezultatului slab al partidului" de extremă dreapta. 

O variantă pentru partidul lui Kaczyński ar putea fi o coaliție cu A Treia Cale. Întrebat dacă PiS ia în considerare un astfel de scenariu, Morawiecki a spus că nu exclude discuții cu niciun potențial partener.

Cu toate acestea, A Treia Cale pare mai interesată să formeze o coaliție cu alte partide de opoziție decât cu actuala coaliție de guvernământ pe care obișnuia să o critice și să i se opună în majoritatea chestiunilor.

Potrivit partenerului Euractiv, EuropeElects, scenariul cel mai probabil pare a fi de departe o coaliție de centru în jurul KO (PPE, RE și Grupul Verzilor/ALE în Parlamentul European), cu sprijinul NL - de centru-stânga (Grupul S&D în PE) și TD - centru-dreapta (RENEW și PPE din Parlamentul European).  pare a fi de departe cel mai probabil.

Având în vedere peisajul politic post-electoral, președintele polonez Andrzej Duda (al cărui mandat expiră în 2025) și-a exprimat intenția de a acorda mandatul de formare a guvernului "învingătorului", ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, lui Morawiecki i se va oferi șansa de a forma o majoritate parlamentară.

Dacă încercarea lui Morawiecki se dovedește a fi nereușită, ar trebui ca lui Donald Tusk să i se acorde mandat pentru a încerca să formeze un guvern.

Boicotul referendumului

Întrucât societatea poloneză este extrem de polarizată și alegerile de duminică sunt considerate "cele mai importante de ani de zile", prezența la vot s-a dovedit cea mai mare din 1989, anul prăbușirii comunismului în Polonia, potrivit exit poll-urilor. 

Acest lucru nu se poate spune despre referendumul, în care polonezii au fost întrebați despre noul pact UE privind migrația, zidul de la granița cu Belarus, privatizarea bunurilor statului și creșterea vârstei de pensionare.

Opoziția și cei mai mulți experți au criticat referendumul și întrebările care sugerau răspunsurile "corecte" și vizau opoziția, despre care guvernul a spus că vrea să accepte migranți ilegali, să privatizeze companiile de stat și să forțeze oamenii să muncească până la moarte.

Mulți alegători au refuzat să ia buletinele pentru referendum, astfel că prezența la vot a fost de doar 40%, potrivit sondajului pentru postul privat Polsat.

Pentru ca referendumul să poată fi luat în considerare, prezența ar fi trebuit să depășească 50%.