În timpul celei de-a 80-a aniversări de la victoria aliaților în bătălia de la Monte Cassino din Cracovia, premierul polonez Donald Tusk a anunțat o sumă mare de finanțare pentru întărirea graniței de est a țării.

„Polonia va investi aproximativ 2,2 miliarde de euro pentru a crește securitatea și descurajarea de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus”, a spus Tusk, citat de Euronews.

Țara se învecinează la nord, cu puțin peste 200 de kilometri, cu exclava rusă Kaliningrad și la est pe mai bine de 300 de kilometri cu Belarus. Ce presupune proiectul Shield-East al Poloniei?

Șeful guvernului polonez a dezvăluit că proiectul Shield-East, care presupune construirea de fortificații militare, a început deja. Subliniind poziția strategică a Poloniei pe flancul estic al NATO și al Uniunii Europene, Tusk a subliniat responsabilitatea țării pentru securitatea Europei.

„Am decis să investim aproximativ 10 miliarde de zloți (echivalent cu aproximativ 2,2 miliarde de euro, n.d.)în securitatea noastră și, în primul rând, într-o frontieră de est sigură,” a adăugat premierul polonez.

Tusk a explicat apoi că proiectul implică construirea unei granițe fortificate și modificate din punct de vedere ecologic pentru a se asigura că este impenetrabilă în fața potențialilor inamici.

„Am început această muncă pentru a face granița poloneză sigură în timp de pace și impenetrabilă pentru inamic în timp de război”, a spus Tusk.

Adresându-se trupelor poloneze la Cracovia, premierul a reiterat că Polonia este o țară sigură și de nepătruns pentru inamic în timp de război. Anteriorul guvern de dreapta al Poloniei a construit un zid de 367 de milioane de euro de-a lungul graniței cu Belarus pentru a opri în 2021 afluxul masiv de migranți.

Actualul guvern pro-UE consideră că este nevoie de mai multă securitate. Polonia rămâne un aliat puternic al Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei ruse.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA