Polonia își fortifică granița de est pentru a preveni agresiunea rusă și belarusă
Polonia a anunțat detalii despre un plan de 2,5 miliarde de euro pentru a-și fortifica granița de est pentru a preveni și a descuraja potențiala agresiune rusă și belarusă, relatează Brussels Signal.
Oficialii polonezi recunosc că iau în considerare, de asemenea, o mișcare de a mina granițele, ceea ce ar presupune ca Polonia să iasă din Convenția de la Ottawa din 1997, care interzice utilizarea unor astfel de muniții.
Proiectul de fortificare a graniței cu Belarus și cu Rusia va include infrastructură nouă, cum ar fi buncăre și obstacole antitanc, precum și elemente electronice precum monitorizarea prin satelit, camere termice și sisteme anti-dronă.
Programul anunțat a fost intitulat oficial „Eastern Shield”, dar a fost poreclit de mulți „Tusk Line”. Vorbind la o conferință de presă, ministrul polonez al apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz, a susținut că proiectul de 700 km reprezintă o schimbare majoră în abordarea Poloniei față de granița sa de est.
„Planul de descurajare și apărare Eastern Shield este cea mai mare operațiune de întărire a graniței de est a Poloniei și a flancului estic al NATO, din 1945”, a spus el.
Kosiniak-Kamysz a spus că obiectivele principale ale planului sunt de a consolida capacitățile împotriva oricărui atac surpriză, de a împiedica mișcarea trupelor inamice într-un conflict, de a facilita circulația forțelor proprii ale Poloniei și de a proteja populația civilă. El a mai dezvăluit că guvernul speră să asigure fonduri UE pentru măsurile planificate.
Ministrul apărării a cerut unitate clasei politice poloneze în ceea ce privește proiectul, dar a criticat apărările existente la frontiera cu Belarus, construite de guvernul conservator anterior (PiS) ca reacție la criza migranților din 2021, ca fiind „permeabile în unele locuri”. Acest aspect politic ridicat de guvernul premierului Donald Tusk a iritat opoziția PiS.
Le-a reamintit alegătorilor cum partidul lui Tusk a ridiculizat construcția barierei inițiale de frontieră și a susținut un tratament mai umanitar al migranților care încercau să treacă ilegal frontiera. PiS a pus în ecuație acest aspect cu acceptarea de către guvern a faptului că valul de migrație ilegală din est a făcut parte dintr-o campanie de război hibrid, probabil orchestrată de Rusia.
Poate în încercarea de a calma PiS, Kosiniak-Kamysz a spus că Polonia va lua în considerare renunțarea la Convenția de la Ottawa, dar a susținut că „instalarea de mine va avea loc doar dacă vom fi siguri că războiul este inevitabil”.
PiS a cerut anterior Poloniei să părăsească Tratatul de la Ottawa, fostul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki susținând că „războiul din Ucraina a arătat importanța minelor terestre în încetinirea progreselor militare” și că „minele sunt o armă rentabilă și Polonia le poate produce singură”.
Morawiecki, vorbind în timpul unei vizite recente la granița polono-belarusă, a subliniat că „guvernul PiS a fost cel care a fortificat granița și că acum e timpul să se facă următorul pas și să se întărească și mai mult granița de est, părăsind un tratat care împiedică capacitatea țării de a instala sisteme de apărare mai puternice la frontieră”.
Convenția de la Ottawa privind minele nu a fost ratificată de țări precum Rusia, China, SUA și Israel, dar a fost ratificată de statele membre ale UE și de Regatul Unit.
SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii