Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preț, a declarat ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, într-un interviu acordat cotidianului Rzeczpospolita. El a acuzat un ”șantaj” al blocului comunitar pe tema reformelor din justiție.

Declarațiile vin pe fondul intensificării tensiunilor dintre Varșovia și Bruxelles. Disputa de lungă durată privind statul de drept ar urma să ajungă la un deznodământ, întrucât pe 16 august e termenul limită pentru Polonia pentru a pune în aplicare o hotărâre a Curții Europene de Justiție (CJUE), în caz contrar riscând amenzi.

"Sunt un opozant ferm al cedării în fața șantajului ilegal al Uniunii Europene, prin intermediul CJUE", a declarat Zbigniew Ziobro, într-un interviu pentru cotidianul conservator Rzeczpospolita, citat de Reuters. 

”Convingerea că UE este unchiul cel bun care ne oferă bani, iar noi ar trebui să acceptăm toate cererile sale cu orice preț, este propagandă și e falsă”, a spus el, adăugând că Polonia ar trebui să fie în UE, dar nu cu orice preț.

Ziobro, liderul partidului conservator ”Polonia Unită”, din coaliția guvernamentală de la Varșovia, este ”arhitectul” măsurilor judiciare care au dus la conflictul cu Uniunea Europeană. Bruxelles acuză Varșovia că subminează independența instanțelor.

Comisia Europeană a cerut Poloniei să implementeze decizia CJUE privind desființarea camerei disciplinare pentru judecători. Joi, șeful Curții Supreme din Polona a dispus suspendarea parțială a acestei camere.

Coaliția guvernamentală din Polonia, Dreapta Unită, este profund divizată atunci când vine vorba despre modul în care ar trebui să răspundă față de ultimatumul dat de CE.

Aripa sa moderată a cerut un compromis, în timp ce Polonia Unită, formațiunea lui Ziobro, susține că reformele sunt necesare pentru a-i face pe unii judecători să înceteze să se mai creadă deasupra legii.

Întrebat dacă Polonia Unită ar trebui să rămână în coaliția de guvernare în cazul în care Guvernul acceptă decizia Curții Europene de Justiție, Ziobro a spus că ”există limite în privința compromisului”.

Sondajele de opinie arată că majoritatea covârșitoare a polonezilor sunt în favoarea apartenenței la UE. Cu toate acestea, un sondaj recent realizat la comanda Rzeczpospolita a arătat că 17% ar fi în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, procent în creștere față de precedentele sondaje, notează Reuters.