Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a penalizat Polonia cu un milion de euro pe zi pentru nerespectarea unei decizii a instanței europene privind Camera disciplinară a Curții Supreme de la Varșovia.

Instanța din Luxemburg a stabilit în iulie că această cameră disciplinară a judecătorilor polonezi nu garantează imparțialitatea și a decis suspendarea ei. Polonia nu a respectat decizia CJUE, astfel că aceasta a anunțat astăzi că Varșovia trebuie să plătească o amendă zilnică de un milion de euro, relatează Deutsche Welle. 

Înființată în 2018, Camera disciplinară a Curții Supreme din Polonia poate concedia orice judecător și procuror. Criticii susțin că ea afectează independența magistraților. 

CJUE explică într-un comunicat de presă că amenda este ”necesară pentru a evita prejudicii grave și ireparabile aduse ordinii juridice a Uniunii Europene și valorilor pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.

Comisia Europeană a cerut pe 9 septembrie ”sancțiuni financiare” după ce Polonia nu a respectat decizia din iulie a instanței europene.

Ministrul adjunct de justiție din Polonia, Sebastian Kaleta, a catalogat amenda drept ”un abuz și un șantaj”.

La începutul lunii, Curtea Constituțională din Polonia a stabilit că legea poloneză are întâietate în fața celei europene atunci când există diferențe între cele două. 

Premierul polonez s-a dus recent în plenul de la Strasbourg, dar nu sunt semne că relațiile dintre cele două părți se vor normaliza prea curând.

Într-un interviu apărut ieri în Financial Times, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat Comisia că ”ține pistolul la tâmpla” Poloniei în cazul negocierilor legate de planul de redresare post-COVID și a condiționalității privind statul de drept.

Premierul polonez a spus că Executivul de la Bruxelles riscă ”declanșarea celui de-al treilea Război Mondial” dacă decide să nu dea undă verde planului de redresare polonez.