Polonia și Țările Baltice cer o linie de apărare est-europeană
Polonia și statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia) cer ca UE să creeze o linie de protecție a granițelor finanțată în comun la frontiera externă de est a Europei.
”Trebuie luate măsuri extraordinare, deoarece frontiera externă a UE trebuie protejată și apărată prin mijloace militare și civile”, au spus cele patru țări într-o scrisoare comună consultată de Euractiv.
Inițiativa se bazează pe proiectele Shield East și Baltic Defence Line lansate în ultimii ani de Polonia, Estonia, Letonia și Lituania pentru a construi sisteme de apărare și infrastructură la granițele cu Rusia și Belarus.
”Dezvoltarea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierelor externe ale UE cu Rusia și Belarus va aborda nevoia urgentă de a proteja Uniunea de amenințările militare și hibride”, se arată în comunicat.
Ceea ce ar trebui să includă această infrastructură în detaliu nu este explicat în scrisoare.
Astfel de amenințări implică o combinație de acțiuni militare și non-militare, inclusiv dezinformare, atacuri cibernetice, presiune economică și împingerea migranților peste granițe.
Apelul comun polonez-baltic vine după intensificarea operațiunilor hibride ale Rusiei împotriva Occidentului. Serviciile secrete occidentale avertizează din ce în ce mai mult asupra amenințărilor de spionaj și sabotaj rusești în toată Europa.
Mai multe țări europene - inclusiv Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit - au deschis recent anchete și au adus acuzații împotriva unor suspecți care ar fi spionat pentru Rusia.
De asemenea, cele patru state membre cer UE să pregătească posibile răspunsuri la atacurile hibride și fizice tot mai mari ale Rusiei asupra teritoriului său.
Inițiativa ar putea ”să se bazeze, de asemenea, pe expertiza și inovațiile UE în domeniile managementului integrat al frontierelor, protecției infrastructurii critice, protecției civile, managementului crizelor și mobilității militare”, se mai arată în scrisoare.
Planificarea și implementarea ar trebui făcute în coordonare cu NATO și cu cerințele sale militare, spun cele patru țări.
Inițiativa estică, adresată președintelui Consiliului European Charles Michel și președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a fost prezentată înaintea summitului UE de joi.
Liderii UE urmează să discute joi și vineri despre cum să finanțeze nevoile viitoare de apărare ale blocului. Cu toate acestea, planurile UE de cheltuieli pentru apărare sunt în prezent supuse incertitudinii.
De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre UE au precizat că este nevoie de mai multe fonduri pentru apărare.
Cu toate acestea, Comisia Europeană se străduiește să finalizeze planuri care oferă ”soluții inovatoare” pentru finanțarea industriei de apărare din UE. O analiză a nevoilor pentru a justifica fondul planificat de 500 de miliarde de euro este încă în așteptare.
”Amploarea și costul acestui efort comun necesită o acțiune decisivă a UE pentru a-l sprijini politic și financiar”, au avertizat cele patru țări în scrisoarea lor.
Diplomații UE estimează costul construirii unei astfel de linii de apărare de-a lungul graniței UE de 700 de kilometri cu Rusia și Belarus la aproximativ 2,5 miliarde de euro.
Apelul de miercuri urmează unei inițiative anterioare a Poloniei și Greciei, care a cerut construirea unui sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Domului de Fier al Israelului.
Ideea de bază a fost coordonarea sistemelor separate de apărare antiaeriană ale statelor membre ale UE în prezent pentru a proteja mai bine Uniunii de amenințările militare și alte activități distructive de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus.
Comentarii