Liderii Poloniei și Ucrainei s-au angajat luni să pună capăt spinoaselor dispute politice care au îngreunat alianța lor atât de importantă pe timp de război și să-și impulsioneze cooperarea în domeniul apărării

Cu ocazia primei sale vizite în Ucraina în calitate de prim-ministru, polonezul Donald Tusk i-a transmis președintelui Volodimir Zelenski un mesaj de prietenie și a spus că ambele părți "au ajuns la o înțelegere comună” în privința protestelor organizate de camionagiii polonezi.

"Polona va face totul ca să sporească șansele Ucrainei de victorie în acest război”, a subliniat Tusk în cadrul conferinței comune de presă.

Varșovia a devenit un aliat de primă importanță pentru Kiev în privința sprijinului financiar și militar pe care ar urma să-l primească împotriva Rusiei, dar, în ultimele luni, relațiile s-au deteriorat din momentul când o serie de blocade de la frontieră au afectat economia Ucrainei.

Săptămâna trecută, camionagiii au acceptat să-și înceteze protestele până pe data de 1 martie, acestea fiind menite să revoce permisele vizând accesul camionagiilor ucraineni în Uniunea Europeană.

"Înțelegem temeinicia motivelor care au provocat această situație, dar, în primul rând, atragem atenția asupra gravității amenințărilor cu care se confruntă oamenii noștri”, a spus Zelenski, el adăugând că prețuiește eforturile Varșoviei de soluționare a problemei.

Ambii lideri au salutat planurile dintre țările lor în vederea unei producții comune de armament, iar pe portalul X (fostul Twitter, n. red.), Zelenski a spus că cei doi au discutat despre "o nouă formă de cooperare, menită să sporească achizițiile de armament conform necesităților Ucrainei”. El nu a oferit și detalii.

Săptămâna trecută, ministrul de externe Radoslav Sikorki, a declarat că noul guvern al Poloniei se gândește cum ar putea să producă mai multă muniție și mai multă aparatură militară în cadrul unui nou pachet (de ajutor) destinat Ucrainei.

Vizita lui Tusk coincide cu sărbătorirea Zilei Unității din Ucraina, când se aniversează unificarea, în 1919, a vestului și estului Ucrainei - o regiune care de-alungul istoriei sale s-a confruntat cu numeroaase invazii.

Zelenski a marcat această zi anunțând niște planuri vizând acordarea dublei cetățenii etnicilor ucraineni și descendenților acestora din întreaga lume, cu excepția celor din Rusia.

Relatări de Dan Peleschuk, Max Hunder, Pawel Florkiewicz, Anna Dabrowska și Yulia Dysa editate de Bernadette Baum, David Goodman și Philippa Fletcher în usnews.com.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA