Poluarea aerului: Parlamentul UE și statele membre lucrează la un acord
Guvernele naționale și Parlamentul European sunt în contradicție cu privire la cât de mult și cât de repede trebuie înăsprite limitele de poluare a aerului în Europa, potrivit euronews.com.
Belgia, care deține președinția Consiliului UE, speră ca săptămâna viitoare să ajungă la un acord într-o a patra rundă de discuții secrete la Bruxelles, aceasta fiind probabil ultima șansă de a adopta legislația înainte de alegerile europene din iunie. Data intrării în vigoare a unor noi limite mai stricte pentru o serie de poluanți se află în centrul unei dispute între legislatorii UE, care negociază o propunere de revizuire a Directivei privind calitatea aerului înconjurător. Guvernele sunt în favoarea unei perioade de tranziție care ar putea întârzia implementarea până în anul 2040, arată un document văzut de Euronews.
Comisia Europeană a propus în 2022 revizuirea legislației blocului privind aerul, introducând o țintă de poluare zero pentru 2050 iar pentru 2030, standarde de calitate a aerului puțin mai apropiate- dar nu în conformitate - cele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), până și Parlamentul a fost de acord că acesta era un termen prea apropiat, iar în septembrie anul trecut, când și-a adoptat poziția de negociere, a susținut 2035, ca termen limită.
Legea privind calitatea aerului impune țărilor UE să mențină sub anumite valori limită concentrațiile de poluanți specifici în aer, cum ar fi particulele nocive (PM), sau oxizii de azot (NOx). Atunci când aceste valori limită sunt depășite, guvernele trebuie să adopte planuri de calitate a aerului pentru a asigura că aerul este aliniat cât mai rapid la valori conforme cu standardele UE.
Parlamentul a spus că ar putea lua în considerare posibilitatea de a accepta o perioadă de introducere treptată de zece ani dacă scutirea a fi însoțită de "condiții mult mai stricte" și garanții. Asupra altor aspecte, cum ar fi durata elaborării, implementării și actualizării planului, co-legislatorii sunt divizați.
Opiniile Parlamentului și Consiliului diferă și în ceea ce privește nivelul de poluare a aerului care ar trebui tolerat în UE. În cazul particulelor fine (PM2,5), Consiliul este de acord cu propunerea Comisiei de a reduce până în 2030 media anuală maximă de la 25, la 10 µg/m³. Deputații europeni însă, fac eforturi ca blocul să se alinieze la cele mai recente recomandări ale OMS, care stabilesc maximul permis la doar 5 µg/m³.
Deși a afirmat că este conștientă de echilibrul delicat stabilit în mandatul inițial al Consiliului, Președinția belgiană a spus guvernelor că un acord va fi posibil doar dacă sunt dispuse să dea dovadă de "o oarecare flexibilitate" în a se apropia de poziția Parlamentului". Un diplomat de la una dintre delegațiile naționale la UE a sugerat un potențial compromis. "Am accepta propunerea președinției privind planurile de calitate a aerului dacă sarcina administrativă ar fi redusă", a declarat sursa pentru Euronews.
Unele guverne ar dori și scutiri de la limitele de poluare pentru cazurile în care veniturile gospodăriilor și PIB-ul sunt sub media UE pentru familiile cu venituri mici, iar PIB-ul național este sub media UE, o propunere respinsă de Parlament. Președinția belgiană sugerează, în schimb, ajustări ale încălzirii locuințelor în zonele cu venituri mici și prevederi care să permită unui stat membru să se conformeze, elaborând planuri pentru atingerea pragurilor de poluare până în 2040.
România, Letonia, Polonia, Malta, Cipru și Bulgaria au "deplorat" efortul Președinției belgiene de a se adapta preocupărilor Parlamentului în cadrul reuniunii pregătitoare de miercuri, 14 februarie, care a pus bazele negocierilor interinstituționale care vor avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare, a spus sursa diplomatică.
Criticile activiștilor de mediu
Activiștii pentru aer curat critică poziția Consiliului în cadrul negocierilor. Sophie Perroud, coordonatorul politicii UE în cadrul Alianței pentru Sănătate și Mediu (HEAL), a criticat încercarea de a promova o serie de scutiri, menționând că aceasta neagă urgența abordării chestiunii poluării aerului.
Reducerea emisiilor de poluanți atmosferici în Europa este crucială, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEE), care anul acesta a avertizat că 97% dintre cetățenii UE sunt expuși la niveluri excesive de PM2,5, care au fost legate de astm și o serie de boli cardiovasculare.
"Sancționarea întârzierilor cu un deceniu ar duce la un prejudiciu continuu asupra sănătății, care ar putea fi prevenit, și la creșterea inegalităților în domeniul sănătății, ca să nu mai vorbim de povara economică mare a costurilor asistenței medicale pentru țările aflate deja sub presiune economică", a spus Perroud pentru Euronews. "Nu poate fi acesta mesajul pe care UE îl trimite cetățenilor chiar înainte de alegerile europene".
Delegații guvernamentali și grupul parlamentar de negociatori se vor întâlni la Bruxelles marți, 20 februarie, pentru o serie de discuții pe care Belgia speră să le încheie cu un acord privind legislația despre calitatea aerului, înainte de alegerile europene din iunie.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii