În acest an, popularitatea partidelor de guvernământ a scăzut pentru prima dată într-o oarecare măsură, rezultă din datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Idea și remise ziarului ungar "Népszava".

În pofida unei schimbări mai mari decât de obicei, niciunul dintre partidele de opoziție nu a reușit să-și mărească sprijinul, astfel este îndoielnic cât va dura scăderea sprijinului partidelor de guvernământ.

Potrivit sondajului reprezentativ, efectuat în perioada 28 iulie-9 august, susținerea partidelor de guvernământ a scăzut după mult timp sub 30%. La începutul lunii august, 27% dintre adulți ar fi votat cu FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creștin Democrat), ceea ce la nivelul întregii populații înseamnă o scădere cu 3% a sprijinului partidului, iar în rândul alegătorilor care ar merge la vot în mod cert, înseamnă o scădere de 2% față de luna precedentă.

În același timp, dacă în Ungaria s-ar fi organizat alegeri parlamentare în iulie 2023, victoria FIDESZ- KDNP nu ar fi fost amenințată de opoziție, iar partidele de guvernământ ar fi avut dificultăți cel mult în obținerea unei majorități de două treimi. Al doilea cel mai puternic partid, Coaliția Democrată (KD), ar fi fost votată de 12% din întreaga populație, ceea ce ar însemna o cotă de voturi de 20% în rândul alegătorilor de partid cu vot sigur. Pe baza sondajului de opinie publică, chiar și formațiunea Mi Hazánk (Patria Noastră), partidul Momentum și, cel mai probabil, Partidul Câinele Ungar Cu Două Cozi (MKKP) ar fi depășit pragul parlamentar de 5%.

Din iulie 2022, procentul alegătorilor FIDESZ-KDNP a scăzut într-o măsură semnificativă, respectiv cu 9 puncte procentuale la nivelul întregii populații.

Cu toate acestea, scăderea popularității partidului a fost observată în principal la mijlocul și în a doua jumătate a anului 2022, după care s-a stabilizat aproximativ în jurul nivelului de 30% de la începutul acestui an, iar în ultimele 3-4 luni aproape că nu s-a schimbat deloc.

Între timp, niciunul dintre partidele de opoziție nu a reușit să-și mărească propria tabără, alegătorii care nu erau siguri de FIDESZ-KDNP, sau care au renunțat la această alianță, s-au alăturat în principal taberei celor care nu sunt siguri de preferințele lor politice.

sursa: RADOR