Plecarea Angelei Merkel de pe scena europeană, pe care dominat-o timp de 16 ani, îi oferă președintelui francez Emmanuel Macron ocazia de a prelua leadership-ul european și de a-și continua planurile sale privind o Europă mai independentă.

Nu atât de repede, spun diplomați din statele membre.

Energicul lider francez a încercat să aducă claritate viziunii strategice care i-a lipsit uneori blocului comunitar în era Merkel, numită adesea „Regina Europei”. 

Dar, într-o Europă postbelică bazată pe consens, Macron, cu stilul său direct și abraziv, combinat cu dorința de a acționa de unul singur în încercarea de a contura strategia UE, trebuie să umple golul lăsat de Merkel, spun diplomați europeni, relatează EURACTIV.com.

„Macron nu poate conduce Europa singur. Nu. E necesar să înțeleagă că trebuie să fie precaut. Nu se poate aștepta ca oamenii să sară în barca franceză", a declarat un diplomat din una dintre națiunile fondatoare ale UE aflat la Paris.

„Merkel avea un loc extraordinar. Ea îi asculta și îi respecta pe toți”, a spus acesta. ”În mod spus, Macron a găsit puține voci în rândul aliaților europeni care să-l sprijine atunci când Australia a anulat un acord uriaș de achiziționare a unor submarine franțuzești.

Tăcerea a indicat o opoziție profundă între țările europene și viziunea lui Macron referitoare la autonomia europeană în domeniul apărării și o dependență redusă de protecția militară americană în fața Rusiei.

În pofida efortului de a arăta țărilor din estul UE mai multă dragoste decât alți președinți francezi, țările din Marea Baltică până la Marea Neagră, care văd în Statele Unite singurul scut credibil în fața Rusiei, au fost consternate atunci când Macron a susținut că NATO e în „moarte cerebrală” și a îndemnat la dialog cu Moscova.

Biroul de presă al lui Macron nu a dorit să răspundă la criticile venite din statele membre. Oficialii francezi au recunosc în privat că strategia sa de a iniția un dialog cu președintele rus Vladimir Putin a dat rezultate insuficiente.

„Am fi putut să-i spunem cum se va sfârșit această politică a sa vizavi de Rusia”, a precizat ironic un ambasador în Franța dintr-o țară din Europa de Est. „Înțelegem că Macron are nevoie de contacte cu Rusia. Și Merkel a făcut-o. Dar este vorba de modul în care a procedat”, a adăugat acesta.

Macron îi ”curtează” pe Draghi și Rutte

Pentru a fi sigur, Merkel a impulsionat, de asemenea, proiecte care au divizat profund membrii UE, cum ar fi conducta Nord Stream 2 între Rusia și Germania. Dar a fost întotdeauna atentă să evite genul de retorică sfidătoare cu care Macron a fost obișnuit, au spus diplomații.

Să nu uităm totuși că Merkel a făcut presiuni pentru realizarea unor proiecte care au divizat profund statele membre, precum gazoductul Nord Stream 2 între Rusia și Germania. Dar ea a fost întotdeauna atentă să evite genul de retorică sfidătoare cu care Macron e obișnuit, spun diplomații.

„Franța are o viziune, dar este adesea prea categorică, iar stilul lui Macron poate fi uneori perturbator”, a spus Georgina Wright de la Institutul Montaigne din Paris. „Tandemul franco-german este foarte important, dar Macron își dă seama că nu este suficient”, a adăugat ea.

Mai mulți diplomați s-au referit la doi lideri care ar putea fi esențiali pentru succesul lui Macron în Europa, indiferent de rezultatul negocierilor coaliției de la Berlin după alegerile de duminică, în care blocul conservator al Merkel a scăzut la un nivel record: premierul italian Mario Draghi și premierul olandez Mark Rutte.

Macron a început deja să-l ”curteze” pe Draghi, fost șef al Băncii Centrale Europene, un persoja respectat, creditat ca fiind salvatorul euro. El l-a invitat pe premierul italian la reședința sa de vară înainte ca vizita să fie anulată din cauza evenimentelor din Afganistan, a spus o sursă.

De asemenea, el a început să colaboreze cu Rutte, care a unit cu succes un grup de țări conservatoare din punct de vedere fiscal, cunoscute sub numele de „frugalii”.

Macron i-a spus odată lui Rutte: „Deveniți mai mult ca noi și noi devenim mai mult ca voi”, a spus un diplomat. 

Toți cei cinci diplomați de rang înalt cu care a vorbit Reuters au spus că multe țări din UE se apropie acum de ideile lui Macron. State care altădată considerau drept capricii franțuzești discuțiile despre protejarea companiilor europene în fața rivalilor asiatici sau americani sunt acum mai puțin reticente, după ce Beijingul și Washingtonul au adoptat politici mai agresive.

„Pare un pic radical, dar am descoperit că unele dintre lucrurile pentru care pledează sunt  destul de sensibile”, a spus un diplomat dintr-o țară baltică.

Și Brexit a provocat o schimbare a dinamicii în interiorul blocului comunitar, în timp ce Franța se pregătește să preia Președinția rotativă a Consiliului UE în ianuarie.

„Obișnuiam să ne ascundem în spatele britanicilor. Așa că începem să căutăm alte legături”, a spus diplomatul.