Partidul Popular European de centru-dreapta (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, avertizează că partidul de guvernământ din Polonia împinge țara spre „Polexit”.

Cea mai înaltă instanță din Polonia a decis joi (7 octombrie) că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția poloneză, contestând un principiu cheie al integrării europene. Între Bruxelles și Varșovia există o dispută mai veche cu privire la statul de drept, dar niciodată nu a fost luată o decizie atât de drastică.

Polonia este guvernată de Partidul Lege și Justiție (PiS) al lui Jarosław Kaczyński, o forță național-conservatoare de dreapta care domină grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR) din Parlamentul European.

Platforma Civică (PO), fondată de Donald Tusk, fost premier polonez și fost președinte al Consiliului European, face parte din Partidul Popular European (PPE). 

Platforma Civică este principalul adversar al PiS și mulți cred că Tusk, care a renunțat recent la funcția de președinte al PPE pentru a se întoarce în Polonia, ar putea uni opoziția înainte de alegerile parlamentare din 2023.

„Este greu de crezut când autoritățile poloneze și PiS afirmă că nu vor să iasă din UE”, a declarat Jeroen Lenaers, parlamentar olandez din Grupul PPE din Parlamentul European.

„Acțiunile lor merg în direcția opusă. Destul e destul. Guvernul polonez și-a pierdut credibilitatea. Acesta este un atac la adresa UE în ansamblu”, a spus Lenaers, care este purtătorul de cuvânt al Grupului PPE pentru justiție și afaceri interne.

Polonezii sunt în majoritate covârșitoare pro-UE și pentru a evita controversele privind calitatea de membru al Uniunii Europene, PiS susține că nu urmărește un Polexit, scrie EURACTIV.

„Stabilind că tratatele UE nu sunt compatibile cu legislația poloneză, instanța constituțională nelegitimă din Polonia a dus țara pe drumul către Polexit", a spus Lenaers, subliniind că instanța și-a pronunțat verdictul la cererea prim-ministrului polonez, Mateusz Morawiecki.

„Cu această solicitare, Morawiecki nu numai că a legitimat un sistem judiciar ilegal în Polonia, dar a pus la îndoială și bazele Uniunii Europene. Și a făcut-o în pofida apelurilor din întreaga lume democratică de a nu face acest lucru”, a declarat olandezul.

„Statele membre UE nu trebuie să stea cu mâinile în sân în timp ce statul de drept continuă să fie distrus de Guvernul polonez. Nici Comisia Europeană nu poate face acest lucru. Banii noștri nu pot finanța guverne care își bat joc și anulează regulile noastre convenite în comun”, a continuat el.

„Trebuie să existe consecințe, iar Comisia Europeană ar trebui să utilizeze imediat toate instrumentele disponibile pentru a nu sponsoriza autocrații de la Varșovia”, a conchis el.

Ungaria susține Polonia în disputa cu Bruxelles, dar Olanda a indicat că nu ar ezita să ducă Varșovia la Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea statului de drept.

Grupul Renew Europe a condamnat decizia instanței și a cerut Comisiei să ia o poziție fermă și să respingă tentativele Guvernului polonez de a folosi această hotărâre pentru a șantaja autoritățile europene.

Malik Azmani, prim-vicepreședinte al Renew Europe, a solicitat Comisiei să declanșeze mecanismul de condiționalitate al statului de drept și să nu dea fonduri europene Poloniei prin planul de redresare post-COVID, până când nu se asigură că valorile și legile fundamentale ale UE sunt respectate în Polonia.

Vineri, șefa CE, Ursula von der Leyen, s-a declarat ”profund îngrijorată” de hotărârea Curții Constituționale a Poloniei.

”Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare", a spus ea, amintind că UE e o comunitate de valori și de legi.