De la invazia pe scară largă a Ucrainei, atacurile cibernetice împotriva companiilor feroviare au crescut.

Ca parte din campania de destabilizare a Uniunii Europene, Rusia încearcă să saboteze rețelele feroviare și infrastructura importantă, susține ministrul transporturilor din Republica Cehă. Într-un interviu pentru Financial Times, citat de publicația bulgară Capital, Martin Kupka a spus că, de la începutul războiului în Ucraina, în urmă cu doi ani, Moscova a fost suspectată de „mii de încercări de a ne slăbi sistemele cehe”. Eforturile de hacking au inclus atacuri asupra sistemelor și rețelelor de semnalizare ale operatorului feroviar ceh České dráhy, a spus Kupka. Atacurile anterioare au oprit sistemele de bilete.

„Acesta este cu siguranță un moment dificil [dar] sunt foarte mulțumit pentru că suntem în măsură să protejăm toate sistemele [de] un atac de succes”, a spus ministrul.

Încercările Rusiei de a destabiliza infrastructura energetică a Europei sunt bine documentate, dar interferența în rețelele de transport este mai puțin discutată.

Agenția de securitate cibernetică a UE a publicat primul său raport privind amenințările pentru transport, în martie anul trecut. Acesta arată că au existat „atacuri asupra companiilor feroviare într-un ritm din ce în ce mai mare, în principal din cauza invaziei Rusiei în Ucraina”. O astfel de agresiune din partea „grupurilor de hackeri pro-ruși” a fost detectată în Letonia, Lituania, România și Estonia.

În ultimii ani, Agenția cehă de securitate cibernetică, NUKIB, a avertizat cu privire la creșterea atacurilor cibernetice. „Una dintre tendințele notabile ale ultimului an a fost interesul tot mai mare al atacatorilor rău intenționați în sectoarele energiei și transporturilor”, se arată într-un raport publicat în iulie.

De asemenea, České dráhy a arătat că a „observat un număr crescut de atacuri cibernetice împotriva infrastructurii noastre digitale” și că „își consolidează în permanență” securitatea cibernetică.

Praga a devenit din ce în ce mai precaută cu privire la campaniile de influență ale Rusiei, după ce a aprobat, în 2022, o lege care permite guvernului să ia măsuri împotriva persoanelor străine suspectate de încălcări ale drepturilor omului sau de infracțiuni cibernetice.

Săptămâna trecută, guvernul ceh i-a impus sancțiuni oligarhului ucrainean Viktor Medvedciuk și asociatului său Artem Marchevsky, precum și instituției de presă Vocea Europei, pe care Ministerul de Externe o acuză că a efectuat „operațiuni de influență rusă” în numele lui Medvedciuk.

Kupka a spus că Republica Cehă intenționează să construiască o linie feroviară de mare viteză care să parcurgă distanța dintre Berlin, Praga și Viena în patru ore, precum și să introducă restricții privind capacitatea operatorilor străini de a participa la licitații.

"Aceasta nu este o interdicție, dar am prefera companii europene... Pentru părțile digitale și, de asemenea, pentru sistemele de semnalizare, am cerut cu siguranță restricții [pentru operatorii străini care furnizează anumite piese] pentru că asta face parte din infrastructura critică”, a adăugat el. În același timp, ministrul transporturilor insistă ca Bruxelles-ul să aloce mai mult din bugetul său total pentru proiecte majore de infrastructură de transport, deoarece rețeaua feroviară îmbătrânită a Uniunii se luptă să facă față cererii în creștere.

„Vorbim de operatori convenționali deosebit de solicitați” în special pentru transportul de marfă, a comentat Kupka, avertizând că acest lucru ar putea afecta funcționarea pieței unice a UE.

Linia este prima dintr-o serie de proiecte feroviare de mare viteză care, în cele din urmă, urmăresc să conecteze Europa Centrală cu Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest. Praga estimează partea sa din proiect la aproximativ 43 de miliarde de dolari.

Transportul feroviar se află în centrul celor mai multe proiecte în cadrul celor 25,8 miliarde de euro alocați de Mecanismul pentru Interconectare Europei. Un oficial ceh susține că și costurile noului proiect depășesc deja fondurile alocate de fond.