Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut vineri o întâlnire de lucru cu omologul său austriac, Gerhard Karner.

Discuțiile celor doi oficiali s-au axat pe subiectele de interes comun aflate pe agenda bilaterală, cu accent pe aplicarea Deciziei Consiliului privind ridicarea controalelor la frontiera aeriană și maritimă, combaterea migrației ilegale și intensificarea cooperării polițienești, ca bază pentru perspectiva ridicării controalelor și la frontierele terestre, a transmis MAI printr-un comunicat.

Ministrul Predoiu a evidențiat foarte buna cooperare bilaterală, intensificată, cu Austria, în domeniul Afacerilor Interne, ce se desfășoară în parametrii agreați în cursul anilor anteriori. Oficialul român a evidențiat măsurile luate de partea română pentru a asigura implementarea fără probleme a Deciziei de aderare a României cu frontierele aeriene și maritime începând cu data de 31 martie 2024, precum și cele referitoare la punerea în aplicare a declarației trilaterale agreate în luna decembrie 2023.

Eforturile susținute ale părții române au avut rezultate concrete, și anume reducerea în continuare a numărului de sosiri ilegale la frontierele României, tendință confirmată, de altfel, și de Agenția FRONTEX, spune ministerul.

Măsurile naționale, dublate de cele implementate împreună cu Agenția FRONTEX și Comisia Europeană reconfirmă angajamentul României de a acționa cu determinare pentru a asigura protecția frontierelor externe ale UE și, implicit, securitatea cetățenilor UE.

În cadrul întrevederii cu omologul austriac, ministrul Predoiu și-a exprimat deschiderea deplină pentru continuarea cooperării cu Austria și alte state membre sau parteneri din regiune în domenii precum combaterea migrației ilegale, protecția frontierelor, dimensiunea externă a migrației și cooperare polițienească.

La rândul său, ministrul Karner a confirmat foarte buna cooperare dintre cele două țări și deschiderea fără rezerve de a lucra în continuare pe toate subiectele de interes comun.

Cei doi oficiali au stabilit să continue întâlnirile bilaterale.